Навършват се 36 години от недостижимия рекорд на Стефка Костадинова (ВИДЕО)


Навършват се 36 години от недостижимия рекорд на Стефка Костадинова (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

На този ден се навършват 36 години от поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство по лека атлетика, зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред ТВ екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

Вижте още: Кои са най-влиятелните жени в спорта?

Значението на феноменалното постижение се подсилва от факта, че е регистрирано в една от дисциплините, маркиращи основата на олимпийския девиз: "По-бързо, по-високо, по-силно!", към който преди две години бе добавено и обединяващото "Заедно".

Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките ѝ успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб "Тракия", на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които "помитаха" съпернички и рекорди.

Вижте още: Шахматната ни гордост Нургюл Салимова: Благодаря за подкрепата

"Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка", казва днес Костадинова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама