Кои са най-влиятелните жени в спорта?


Кои са най-влиятелните жени в спорта?
Снимка: Getty Images

Това, че живеем в мъжки свят, не се е променило особено в последните десетилетия. Комерсиализацията на спорта също потвърждава тази теза - най-известните, богати и влиятелни суперзвезди на футбола, баскетбола, тениса и Формула 1 са от силния пол. И все пак в същото време стотици дами успяват да спечелят вниманието и уважението на публиката, а от 7Sport извеждат на преден план имената на някои от тях. Става дума както за най-популярните жени в спорта в момента или в последните десетина години, така и за други, които са оставили значим отпечатък по-назад във времето, а следата от тях се откроява и досега.

Тенисът е най-доброто поле за изява на дамите

Нежният пол като че ли най-ярко показва колко силен може да бъде наистина на корта. Ако се върнем половин век назад във времето, можем да установим до каква степен променят представата за жените в спорта личности като Маргарет Корт и Били Джийн Кинг. След тях идват знаменитости като Крис Евърт, Щефи Граф, Мартина Навратилова, Моника Селеш, Габриела Сабатини - това са истински звезди, които блестяха със собствен блясък, а не с отразена светлина в сянката на мачо величията на епохата в края на 80-те и началото на 90-те години.

Ако погледнем към изминалото десетилетие, а и изобщо от началото на този век, то няма съмнения, че най-влиятелни в тениса бяха сестрите Уилямс - Винъс и особено Серена. По-малката от двете приключи кариерата си съвсем наскоро, като оглавява редица класации, посветени на най-значимите дами в спорта изобщо. Но през този милениум в светлините на прожекторите попаднаха не само двете американки. Като техен контрапункт можем да посочим Мария Шарапова - за известно време тя беше и половинка на Григор Димитров, но спечели славата си не благодарение на връзката с първата ни ракета. Красивата рускиня освен визия спечели феновете и с успехите си на корта, както и умението си да изгради имидж, който да накара името ѝ да работи за нея. От актуалните тенисистки Наоми Осака имаше потенциала да се изравни по слава и влияние със сестрите Уилямс и Шарапова, но призна, че се е сринала под огромния натиск на очакванията. А актуалната №1 в света Ига Швьонтек засега е далеч от популярността на тези звезди, въпреки че трупа все повече успехи в турнирите от Големия шлем.

Разбира се, големите спортни звезди сред дамите не са само на корта. Можем да ги открием и в редица други индивидуални дисциплини. Само в леката атлетика спокойно можем да изброим поне две дузини знаменитости сред нежния пол, чието влияние не отстъпва на това на съвременниците им сред мъжете. В златната книга остават имената на Флорън Грифит Джойнър, Уилма Рудолф, Фани Бланкърс Коен, Джаки Джойнър Кърси, Ярмила Кратохвилова, Мерлин Оти, Елена Исинбаева и разбира се, Стефка Костадинова. Но не всичко в атлетиката е минало - настоящата суперзвезда е световната рекордьорка в тройния скок Юлимар Рохас. А съвсем доскоро на пистата блестеше изумителната Алисън Филикс, коята в кариерата си спечели общо 11 олимпийски медала и беше включена в списъка на най-влиятелните личности изобщо от списание Time.

Извън тениса и леката атлетика също има къде да блеснат дамите. Румънската гимнастичка Надя Команечи се превърна в легенда през 70-те години. Заслепяваща беше и аурата на Катарина Вит във фигурното пързаляне. Линдзи Вон дълги години беше истинска суперзвезда в алпийските ски, като не отстъпваше по блясък на знаменитостите от силния пол. А колко е трудно за жена да пробие до върха в моторните спортове може да каже Юта Клайншмид. Симон Байлс пък е една от актуалните дами, които покориха световната спортна сцена.

И футболът не е затворена територия за нежния пол

Царят на спортовете продължава да бъде доминиран от мъжете и това едва ли ще се промени някога. Но в последните години вниманието все повече се насочва към дамите и има защо. Бразилката Марта показа, че момичетата също са способни на магии с топката в крака като момчетата, а понякога ги и превъзхождат. Най-големите сокър звезди при дамите пък откриваме в САЩ, където Миа Хам, Хоуп Соло и Алекс Морган се превърнаха в имена, познати на всички фенове. Да не забравяме обаче и дамите от родината на футбола Англия като Люси Бронз и Кели Смит. Да, никоя от тях не е със статута на Лео Меси или Кристиано Роналдо, но всички те успяха да покажат и да докажат, че и футболът не е затворена територия за нежния пол.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама