Нов хит в TikTok, ходене назад на бягаща пътека (ВИДЕО)


Нов хит в TikTok, ходене назад на бягаща пътека (ВИДЕО)
Снимка: Istock

Ходенето назад по бягаща пътека се превърна в хит в социалните мрежи TikTok и Instagram. Фитнес инфлуенсъри казват, че това подобрява баланса и стабилността, предотвратява наранявания и помага за облекчаване или предотвратяване на мъчителната болка в коленете.

Вижте още: Каланетика у дома за начинаещи (ВИДЕО)

В публикация, която вече е вайръл, инфуенсърката Чейс Бърд започна да ходи назад на бягаща пътека за пет минути всеки ден в продължение на месец. Осем месеца по-късно Чейс каза, че ходенето по лентата назад „е подобрило значително“ обхвата на движение в коленете и китките.

Вече нямам чувството, че коленете ми пукат при всяка моя стъпка“, каза Бърд на своите 1,3 милиона последователи в TikTok.

@tiffwonglifts everyone should be walking backwards on the tread for your lower body!!! #treadmill #backwardsonthetreadmil #hipmobility #gymtips #gymmotivation ♬ Flowers - Miley Cyrus

Тя не е сама в това начинание –  търсене на #walkbackwards в TikTok показва 4,1 милиона видеа, предимно от хора, които споделят своите рутинни упражнения на бягаща пътека и популяризират подобни предимства като тези на Byrd.

Дали това е правилно?

Но наистина ли е полезно ходенето назад – и ако е така, трябва ли да  го добавите към вашата рутинна тренировка?

Ходенето назад има някои предимства, каза д-р Нанси Р. Кирш от Ню Джърси.

Едно от основните предимства на ходенето назад е обучението за баланс, включително способността да се променя посоката и да се поддържа баланс, което е от съществено значение за намаляване на шанса от падане“, каза тя.

Ходенето назад леко измества центъра на тежестта ви, което изисква от вас да развиете повече стабилност. Физиотерапевтите рутинно използват ходенето назад като средство за рехабилитация, особено за хора с неврологични проблеми в резултат на инсулт, болест на Паркинсон или друго състояние.

Как безопасно да ходите назад?

На теория можете да ходите назад навсякъде, но бягащата пътека е най-добрият вариант за избягване на спъване и падане. Но дори и на бягаща пътека, трябва да вземете предпазни мерки.

Вижте още: Страхотна семейна йога, която да правите с децата

Започнете с бавно темпо и го увеличете, когато започнете да се чувствате по-удобно. Ако усетите, че може да паднете всеки момент, време е да намалите темпото. Правенето на големи крачки назад или настрани е по-важно от скоростта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама