5 мита за бягането, които трябва да бъдат развенчани


5 мита за бягането, които трябва да бъдат развенчани
Снимка: iStock

По официални данни около 621 милиона души бягат като хоби или спорт, а над 11 милиарда долара горчиво се харчат за екипировка. Тази информация е доста позитивна и показва колко много хората се интересуват от физическата си активност. Но все още има много митове, които циркулират около темата с бягането, и е крайно време да бъдат развенчани.

1. Бягането не винаги помага за отслабване

Бягането наистина е един от най-добрите начини да укрепите сърцето си, да подобрите настроението и качеството на съня си. Но това далеч не е най-доброто упражнение, когато основната ви цел е отслабване. Това е така, защото тази дейност дава на хората фалшива представа за броя на калориите, които се изгарят, съответно те консумират много повече храна и в крайна сметка поглъщат всичко, което са изгорили.

Ако единствената ви цел е да свалите няколко килограма, трябва да се съсредоточите върху високоинтензивни тренировки. Колоезденето, силовите тренировки и кардиото с интервали с ниска интензивност могат да бъдат много полезни.

Вижте още: 5 фитнес грешки, които ви пречат да постигнете резултати

2. Бързото бягане няма да ви направи по-добър

Някои хора смятат, че трябва да увеличават темпото си всеки път, когато бягат, за да подоббрят скоростта си. Това обаче не може да бъде по-далеч от истината и е опасно, тъй като може да доведе до наранявания. Ако бягате по-бързо, отколкото можете, тялото ви ще се стресира твърде много, за да поддържа това високо ниво. Най-добре е да увеличите скоростта си за няколко километра и след това да я намалите малко. Това ще ви помогне да увеличите издръжливостта си.

3. Смяната на обувките на всеки 500км не е задължителна

В спортните магазини ще ви кажат, че трябва да сменяте обувките си на всеки 300 до 500 км. Проучване обаче показва, че обувките с добро качество могат да функционират напълно дори след изминаване на 650 км. Видът и марката на обувките играят огромна роля за това колко често ще трябва да купувате нови чифтове. Освен това е въпрос на размер, тъй като хората с по-големи стъпала износват обувките си много по-бързо от някой, който носи 38-39 номер.

Много полезно е да имате няколко различни обувки за бягане според терена - например бягането на бягаща пътека е много по-различно от бягането на улицата или в парка.

4. Бягането няма да съсипе коленете ви

Много учени ще ви кажат, че хората, които бягат през по-голямата част от живота си, обикновено имат по-здрави колене от тези, които никога не са практикували тази дейност. Не само това, но едно проучване показа, че при маратонците има двойно по-малко случаи на остеоартрит на коляното.

Всъщност, колкото повече бягате, толкова по-здрави стават коленете ви, адаптирайки се спрямо натоварването. И тъй като коленете ни не се огъват или усукват твърде много, докато бягаме, това може да се счита за доста безопасно упражнение.

5. Не е нужно да се разтягате предварително

Има силно схващане, че разтягането преди бягане може да предотврати наранявания, но това няма научни доказателства. Това, което е доказано, че динамичните разтягания са полезни преди маратон или други продължителни тренировки над 10 км. Тези разтягания включват скачане на високо, странични махове с крака, клякания и напади при ходене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама