Това е най-бързата жена, прекосила Антарктида със ски


Това е най-бързата жена, прекосила Антарктида със ски
Снимка: Instagram

Британка, която е физиотерапервт в армията на Великобритания, твърди, че е най-бързата жена, прекосила Антарктида сама със ски, предаде Пи Ей мидия/ДПА.

Капитан Харприйт Чанди е подобрила два рекорда на Гинес за полярна експедиция миналата година, а сега казва, че е поставила и трети.

Жената изминава 1130 км на Ледения континент за 31 дни, 13 часа и 19 минути, като надминава постижението на досегашната рекордьорка - канадката Каролин Кот, с един ден, 14 часа и 34 минути.

Британката тръгва от шелфовия ледник Роне на 26 ноември и е пристигнала на Южния полюс в четвъртък, 28 декември.

Представители на Книгата на рекордите на Гинес трябва да удостоверят постижението, а това може да отнеме няколко месеца, отбелязва ДПА.

Как се чувства

"Уморена съм, но се радвам, че успях. Това беше напълно различно от последната ми експедиция… Опитът за скорост е съвсем различен", казва Чанди. "След последната експедиция знаех, че мога да се справя добре на леда и това ми даде увереност", допълва тя.

По време на рекордното си пътуване жената кара ски средно между 12 и 13 часа на ден и тегли 75-килограмова шейна, съдържаща всичко необходимо за оцеляване. По време на прехода температурите достигат и до минус 30 градуса по Целзий.

"Определено не беше спринт, но трябваше постоянно да преценявам силите си и колко време ще карам ски всеки ден", обяснява тя.

За Антарктида

Чанди казва, че "Антарктида е невероятно място" и приема за "привилегия да бъде тук".

"Това не е място, което човек може да завладее. Това е място, към което се отнасяш с уважение и се надяваш, че ще ти позволи да преминеш безопасно", отбелязва британката.

Чанди е от Дерби. За първи път тя влиза в историята, като стана първата цветнокожа жена, осъществила над 1100-километрово пътешествие до Южния полюс през 2021 г., самостоятелно и без подкрепа, припомня ДПА. Наскоро Чанди е удостоена с почетното звание член на Ордена на Британската империя.

След като подобрява два световни рекорда, тя не мисли, че ще се върне отново на Ледения континент. Но скоро се оказва, че "мечтае за следващото предизвикателство".

"Тази експедиция не е само, за да надскоча себе си, но и за да вдъхновя другите да стигнат предела на възможностите си и да преодолеят бариерите си", казва Чанди.

Скоро ѝ предстои да се върне във Великобритания, за да се възстанови и да планира следващото си приключение.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама