Чай от бананова кора: Ползи и начин на приготвяне


Чай от бананова кора: Ползи и начин на приготвяне
Снимка: iStock

Сигурни сме, че някои от вас може да бъдат доста изненадани да научат, че могат да пият чай от бананова кора. Бананите са любим плод и незабавен енергиен бустер след изморителна тренировка или за засищане на пристъпите на глад, тъй като съдържат бързодействащи въглехидрати. Е, толкова полезна, колкото плодът му, е и кората!

Ползи от банановия чай:

1. За тези, които имат проблеми със съня

Трудно ви е да заспивате вечер? Е, чаят от бананови кори може да подейства като лекарство за вас. Банановите кори съдържат L-триптофан (аминокиселина в тялото, която се превръща в мозъчен химикал, наречен серотонин, който е хормон, отговорен за настроението, съня и храносмилането), който се използва в производството на два хормона, предизвикващи съня, наречени серотонин и мелатонин (хормонът, който контролира цикъла на съня на тялото). Банановите кори също съдържат минералите магнезий и високо ниво на калий, които могат да помогнат на мускулите да се отпуснат преди лягане, като на свой ред подготвят тялото за сън. Така че за тези, които трудно спят или страдат от безсъние, банановият чай може да бъде полезен за вас, тъй като има вазорелаксиращ (намаляване на напрежението в стените на кръвоносните съдове) ефект в тялото.

Вижте още: 8 причини да НЕ изхвърляте банановата кора

2. Може да бъде полезен за вашето сърце

Банановата кора съдържа минералите магнезий и калий. Те могат да бъдат полезни за намаляване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Банановата кора съдържа биоактивно съединение, наречено катехин, което може да помогне за защитата на клетките от увреждане от свободните радикали (вид нестабилни молекули, които се натрупват в клетките и могат да причинят увреждане на други молекули).

3. Може да помогне за изграждане на имунитет

Банановите кори съдържат витамин B6, известен също като пиридоксин, който е много важен за тялото и цялостното му здраве. Може също така да помогне за регулиране на развитието на червени кръвни клетки (клетки, които пренасят кислород до всички части на тялото), като на свой ред повишава имунитета.

4. Богат на антиоксиданти

Банановата кора представлява около 40% от теглото на банана и е богата на биоактивни и антиоксидантни съединения, които могат да помогнат в борбата с хроничните сърдечни заболявания. Антиоксидантите са вещества, които могат да предотвратят бавното увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. Те са известни също като "ловци на свободни радикали". Изследванията показват, че кората на банана е показала, че има дори повече антиоксиданти от месестата му част, така че добавянето на кората към вашия чай може да увеличи приема на тези антиоксидантни молекули.

Вижте още: Нов хит - кора от банан вместо ботокс (ВИДЕО)

5. Помага за предотвратяване на подуване

Тъй като банановите кори имат високи нива на калий, минерал, който може да регулира кръвното налягане, мускулните контракции и баланса на течности (което може да помогне на метаболитния процес на тялото да функционира гладко) на тялото и следователно може да помогне за противодействие на подуването.

Как се прави чай от бананова кора

Необходими продукти:

кората от 1 банан

1 чаша вода

½ чаена лъжичка канела на прах (по избор)

мед или захар на вкус (по желание)

Начин на правене:

Измийте добре банана и отрежете двата края, преди да го обелите, нарежете кората на две половини. Загрейте чаша вода в съд на котлона и пуснете банановите кори.  Оставете да ври, докато цветът на водата започне да се променя в леко кафеникав нюанс. След това изключете огъня и извадете корите от водата и ги изхвърлете. Прецедете течността в чаша и след това можете да добавите канелата на прах и меда, който не е задължителен. Готово е за консумация.

Можете също така да използвате банана такъв, какъвто е, за приготвяне на чай. Вместо да отстранявате кората, нарежете целия банан хоризонтално на три до четири части и го сварете във вода, като следвате същия метод, както по-горе.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама