8 причини да НЕ изхвърляте банановата кора


8 причини да НЕ изхвърляте банановата кора
Снимка: iStock

Със сигурност дори не предполагате, че банановата кора кора има куп приложения. Следващия път се замислете преди да я изхвърлите, веднага след като изядете банана. Ето за какво може да ви е от полза.

1. Почистване на обувките

Кората на банана чисти до блясък дори захабените обувки. Избършете ги с вътрешната ѝ страна. Изобилието от плодови киселини в нея възвръща блясъка на обувките. След това е добре да ги полирате с парче плат, за предпочитане вълнен.

2. Почистване на сребърни съдове и прибори

Почистващите средства за сребро понякога са твърде агресивни. Действат като избелващи агенти. Банановата кора ще върне естествения блясък и цвят на сребърните прибори. Достатъчно е да ги избършете с меката страна на кората. Ефектът е видим след няколко минути.

5 безценни урока по Dolce Vita от италианките

3. Подхранване на стайните растения

Нарежете банановата кора на малки парченца и ги поставете в саксията. Кората от банан може да използвате и за втриване в листата на фикуса, за да ги предпази от прах и мръсотия.

4. За избелване на зъбите

Просто почистете зъбите си с меката страна на банановата кора. Минералите, които се съдържат в нея, са в състояние да спрат развитието на кариес. Изпълнявайте тази процедура ежедневно в продължение на две седмици.

5. За омекотяване и подхранване кожата на ръцете

Масажирайте ръцете си с меката страна на банановата кора. Това ще облекчи болката, ще намали сърбежа и зачервяването. Освен това тя съдейства за намаляване на дразнене, причинено от ухапване от комари, пчели, оси и дори успокоява кожата след бръснене.

6. За подхранване кожата на лицето

Няколко пъти седмично избърсвайте лицето си с меката част на кората на банана. Тази процедура ексфолира нежно роговия слой, а след известно време ще забележите избледняване на малките бръчки.

7. За подхранване на косата

Може да използвате банановата кора, за да си направите лечебна маска за коса от нея. Смелете кората в блендер, като добавете малко вода с цел получаване консистенцията на плътна заквасена сметана. Нанесете тази смес върху косата си, задръжте я половин час и след това измийте по обичайния начин.

8. Премахване на синини

Нанесете банановата кора с меката част върху нараненото място. Може да използвате и бинт, за да я прикрепите. След час поставете нов компрес. Две процедури дневно са напълно достатъчни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама