Високата длъжност за жените - постижение или стрес?


Високата длъжност за жените - постижение или стрес?
Снимка: iStock/Guliver

Водеща позиция за жената ѝ носи власт, влияние, престиж, високо ниво на доходите, дори удовлетвореност от работата ... Тогава откъде идва депресията сред жените лидери?

Изглежда, че в съвременния свят отдавна се е приело, че възможностите на хората не зависят от пола. Въпреки това се оказва, че ехото на неравенството все още предизвиква депресия сред жените ръководители в офиси по целия свят.

Потвърждение за това предоставиха учени от Тексаския университет (САЩ). Проучванията, ръководени от професора по социология Татяна Пудровска, доказаха, че жените мениджъри често страдат от симптоми на депресия, заради престижната си професия, високи доходи и удовлетвореност от работата.

Общо 1300 мъже и 1500 жени на възраст между 44 и 64 години участваха в телефонно интервю, проведено по време на проучването. Субектите се интересували колко високо е положението им, колко дни миналата седмица са се чувствали депресирани и как влияе всичко това на личния им живот.

В проучването повечето мъже са показали по-малко симптоми на депресия в сравнение с жените. Мъжете са изправени пред по-малко фактори на стрес и отбелязват по-малко внимание от страна на ръководството към своята работа. А задачи като наемане и уволнение на служители водят до намаляване на нивото на депресия сред мъжете. Основният фактор според учените е липсата на постоянна болезнена нужда мъжете да се борят със стереотипите - за разлика от жените, които всеки ден дават много от силата и енергията си, за да докажат своята професионална стойност.

Жените, които са опитвали поведението на „мъжкия” лидер, често са обвинявани в загуба на женственост. Те трябва да се изправят пред съмнения относно своята компетентност, недоверие и съпротива от страна на подчинените и началниците. А лидерите, които се характеризират с по-меко - тоест по-„женско“ поведение,  се оказват недостатъчно убедителни лидери в очите на колегите. В резултат, за да не попаднат в този капан, жените трябва постоянно да доказват правото си на висока позиция.

Именно това ни кара да мислим, че колкото и пълноценни и значими да се чувстват жените на висок пост, винаги ще ги измъчват мрачни мисли и ще са по-склонни към депресия. Не е нужно по-нежния пол постоянно да доказва своите умения и качества, но животът сякаш го изисква от тях. Може би високият пост за жените не е толкова постижение и удовлетвореност, колко напрежение и стрес. А какво е вашето мнение?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама