18 интересни факта за пингвините


18 интересни факта за пингвините
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че пингвин с човешки размер някога се е скитал из Нова Зеландия? През 2019 година учените откриха останките на пингвин с размери до 1,60 метра и тегло 80 килограма - много по-голям от императорския пингвин, който може да достигне до около 1,10 метра и да тежи до 40 килограма. Те го кръстиха Crossvallia waiparensis. Откритието им е от значение, тъй като намерената птица е подобна на друг гигантски пингвин, открит в Антарктида през 2000 година, което позволява да се свържат двата региона, информира "Муи интересанте".

Ето и още 18 любопитни факта за пингвините:

1. Къде живеят пингвините?

Пингвините населяват изцяло Южното полукълбо, въпреки че не всички от тях живеят в Антарктида или в заледени райони, пълни със сняг. Над Антарктида можем да открием пингвини по бреговете на Южна Австралия, Южна Африка, Перу, Чили и Аржентина. В плен пингвини могат да бъдат намерени по целия свят. Те се считат за морски птици, тъй като живеят до 80% от живота си в океана.

2. Колко вида са пингвините?

На Земята съществуват 18 вида пингвини. Те са едни от най-познатите и лесно разпознаваеми птици в света. Но също са изключително уязвими към климатични промени, замърсяване, хищници, петролни разливи и други опасности. Според BirdLife International само 5 от 18-те вида пингвини не са в опасност от изчезване, не са уязвими или застрашени.

3. Защо не летят?

Преди милиони години, в хода на еволюцията, пингвините са загубили способността си да летят, за да постигнат по-голяма ефективност чрез плуване. Наличието на енергични перки е несъвместимо с полета, според проучване, публикувано в списание PNAS през 2013 г.

4. Имат ли пингвините зъби?

Подобно на другите птици, пингвините нямат зъби, но имат месест, бодлив език, който огражда вътрешността на устата им. Той им помага да задържат плячката, която се поглъща цяла и да насочва храната към гърлото.

5. Кой е най-големият вид пингвин в света?

Императорският пингвин (Aptenodytes forsteri) е най-големият от всички пингвини - средният екземпляр е с размери около 115 сантиметра и може да тежи до 40 килограма. Вторият по големина е царският пингвин, който може да нарасне до 90 сантиментра височина.

6. Кой е най-малкият вид пингвин в света?

Най-малкият вид е синият пингвин (Eudyptula minor) или пингвин-фея, който е с размери само 40 сантиментра и тежи приблизително един килограм. Той живее в Австралия, край бреговете на Нова Зеландия и островите Чатъм. Средният му живот е около 6 години. Поради малкия си размер, се храни с дребни риби или скариди. Не е застрашен от изчезване.

7. На каква максимална височина може да скочи пингвин?

Ако говорим за императорския пингвин, той може да достигне приблизително 2 метра. Защото понякога, за да излязат от леда, трябва да прескочат това разстояние. Способност, която идва и от необходимостта да избягат от леопардовите тюлени, които ги смятат за изискан деликатес.

8. Кой е най-бързият пингвин?

Най-бързият вид е пингвинът Gentoo (Pygoscelis papua), който може да достигне скорост на плуване до 35 километра в час.

9. Какво ядат пингвините?

Пингвините са месоядни животни. Диетата им включва малки ракообразни (крил, подобни на скариди), калмари и риба. Някои видове са способни да създадат проблем в снабдяването с храна в даден район, тъй като например, размножаващата се популация на пингвините Adélie всяка година може да консумира до 1,5 млн. тона ракообразни, 115 000 тона риба и 3500 тона калмари, според Sea World.

10. Най-редкият пингвин в света

През 2019 екип на "Би Би Си" публикува изображения, показващи напълно черен пингвин, без характерното бяло коремче на императорските пингвини. Защо е уникален? Въпреки че през 2010 са публикувани и изображения на пингвин с реактивен цвят, това са много редки животни, които може да се видят. Вероятно това е проблем с меланизма, генетична мутация, която причинява излишна пигментация, която в крайна сметка причинява черно оцветяване на цялата кожа, както в случая с черната пантера (11% от леопардите имат меланизъм).

11. Те са страхотни плувци

Докато плуват, пингвините скачат в плитки арки над повърхността на водата, покривайки оперението си с малки мехурчета, които намаляват триенето, което им позволява да плуват със скорост до 35 километра в час. Освен това им помага да избягват хищниците и им позволява да дишат по-редовно, а някои учени предполагат, че може да предприемат тези скокове просто за удоволствие.

12. Кой е пингвинът, който плува по-бързо?

Това е пингвинът Хуанито или Дженту (Pygoscelis papua), който плува по-бързо. Среден по размер, той може да достигне скорост над 30 километра в час. Лесно ще го разпознаете, защото има бял петно в горната част на главата.

13. Единственият вид, който живее на свобода на север от Екватора

Това е птицата Галапагос (Spheniscus mendiculus). Този вид пингвин може да оцелее в тропическия климат на Галапагоските острови поради ниските температури на течението на Хумболд. Това е третият най-малък вид пингвин и те са доста уязвими от хищници. Застрашен е от изчезване.

14. Те пият много морска вода

Пингвините поглъщат голямо количество морска вода, докато търсят риби, но специална жлеза зад очите им, супраорбиталната жлеза, се грижи за филтрирането на солената вода от кръвния поток. В крайна сметка го отделят чрез човките си или дори като кихат.

15. Те са моногамни животни

Повечето пингвини са моногамни. Това означава, че мъжките и женските двойки ще се чифтосват изключително един с друг по време на брачния сезон. В много случаи мъжкият и женската ще продължат да се чифтосват през по-голямата част от живота си със същия партньор. На 3 или 8 години пингвинът е достатъчно възрастен, за да създава поколение.

16. Пингвините са отлични родители

След снасяне на едно или две яйца, в зависимост от вида, и двамата родители се редуват да държат яйцата между краката си, за да ги затоплят, сякаш са гнездо. С изключение на императорския пингвин, чиято женска снася яйцето на краката на мъжа, за да го стопли, докато тя излиза и ловува няколко седмици. След като пилетата се излюпят, което може да отнеме до 3 дни, майката и бащата се редуват да хранят малките си със сдъвкана храна.

17. Как да разграничим мъжкия от женския?

Пингвините нямат сексуален диморфизъм, това означава, че мъжките и женските пингвини изглеждат много сходни. Разграничаването им е доста трудно. Мъжките може да са малко по-големи от женските. Това, което може да помогне малко, е специфичният за пола сричкови модел. Това е сложен метод, но който помага с по-голяма точност за определяне на пола.

18. Виждат по-добре под водата

Очите на пингвините работят по-добре под вода, отколкото във въздуха, което им дава превъзходна гледка за откриване на плячка по време на лов, дори когато водите са тъмни, мътни или бурни.

Източник: БГНЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама