Тунберг към световните лидери: Екосистемата колабира, а вие говорите само за пари

  • Тунберг към световните лидери: Екосистемата колабира, а вие говорите само за пари
    Дата: Снимки: Getty Images/Guliver
Дата: 24.09.2019 Снимки: Getty Images/Guliver
Iwoman.bg

Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк. "Вие искате от нас, младите, да се надяваме. Как смеете!?" – възкликна силно развълнуваната 16-годишна шведска екоактивистка. "Вие откраднахте моите мечти и моето детство със своите празни думи. И аз все пак съм една от щастливците. Хора страдат, хора умират, цялата екосистема колабира. А вие говорите само за пари и ни разказвате приказки за икономическия растеж", продължи Грета Тунберг, видимо едвам сдържайки сълзите си, отбелязва Deutsche Welle.

На срещата, която се провежда по покана на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, участват близо 60 световни лидери. В навечерието ѝ Гутериш каза, че сега трябва да се премине от думи към дела, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Междувременно видеото с речта на Грета Тунберг светкавично се разпространи в интернет и предизвиква бурни реакции по цял свят.

Грета се е срещала с папа Франциск, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. 16-годишната Тунберг, момичето с големите очи и дебелата плитка, което поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната "ученическа стачка", протестът ѝ срещу безразличието на политиката, напипа болното място на съвременните западни общества. А "Петъците за бъдещето" ("Fridays for future") се превърнаха в мощен политически фактор на много места по света. Грета също така успя да мобилизира голям брой активисти по темата с климатичните проблеми.

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.