10 от най-често срещаните грешки в кухнята

  • 10 от най-често срещаните грешки в кухнята
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 24.11.2015 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Непрекъснато си говорим за това колко важно е качеството на храната, която консумираме. Първата стъпка е ясна – залагаме на чисти и естествени продукти. Но пътят от торбата до чинията невинаги е пряк и без излишни препятствия (какво да се прави, не всички сме Гордън Рамзи или Джулия Чайлд).

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ОПИТВАШ НЕПРЕКЪСНАТО

Готвенето не е точна наука, а творчески акт. И докато стигнеш онзи момент, когато ще си достатъчно добър да прецениш на око, не се притеснявай да опитваш във всеки един етап от приготовлението на храната. Всичко в процеса може да варира и да окаже влияние – продуктите, печката, надморската височина… Пробвай и за да си сигурна, че вкусът, който получаваш, е този, който търсиш.

КЪКРЕНЕ ИЛИ КИПЕНЕ?

Може да ти се струва, че няма огромно значение и че ще съкратиш процеса на варене, но резултатът може да е далеч от желаното – жилаво месо, преварени зеленчуци и т.н. Ако в рецептата пише да оставиш да къкри, значи търсиш само по някое и друго балонче по повърхността – и се въоръжаваш с търпение. Нали знаеш за бързата работа.

ОПОЗНАЙ ФУРНАТА СИ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ

В идеалния случай, когато пише 250 градуса, това би трябвало да са точно 250 градуса, но в реалния живот фурните често правят каквото си поискат. Обърни внимание на начина, по който пече фурната ти – например дали има по-горещи места от други, и използвай термометър, за да си сигурен в температурата.

РАЗТОПЕНО ИЛИ РАЗМЕКНАТО МАСЛО?

Случва се на всеки да забрави маслото в хладилника и да го извади точно преди да почне да готви. Но вместо да го разтопиш на котлона, по-добре го нарежи на малки парченца и го остави на стайна температура, няма да отнеме много време, а ефектът е много различен, особено когато става дума за десерти и печива.

ИЗЧАКАЙ ТИГАНА ДА СЕ ЗАГРЕЕ ДОБРЕ

Една от най-често допусканите грешки – пускаш котлона, слагаш мазнината и хвърляш вътре лука. Само дето така трудно ще стигнеш до “запържете лука до златисто”. Изчакай тигана да се загрее наистина добре (ако си мислиш, че е добре загрят, изчакай още малко), преди да добавиш мазнината.

ОСТАВИ ВЪТРЕ ДОСТАТЪЧНО МЯСТО

Може и да си мислиш, че ще стане по-бързо и лесно, ако събереш всички картофи или парчета месо в един тиган, но храната отделя влага, докато се готви и ако вътре няма достатъчно място, резултатът ще са меки и задушени, вместо пържени, картофи.

НЕ СЕ БЪРКАЙ МНОГО

Не се предавай пред изкушението да обръщаш пържолата прекалено често, остави храната в тигана толкова време, колкото й е необходимо, преди да се намесиш. Един сигурен начин да разбереш дали е време за обръщане, е когато шпатулата лесно и без проблемно влиза между храната и тигана.

ОГЛЕДАЙ ДОБРЕ МЕСОТО, ПРЕДИ ДА ХВАНЕШ НОЖА

Да знаеш как да нарежеш месото е особено важно, за да избегнеш жилави твърди парчета, които няма значение колко дълго ще готвиш. Реже се срещу, а не по посока на мускулните влакна.

ШОКИРАЙ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Нищо чудно, че толкова много деца не обичат зеленчуци – и ние се мръщим, ако ни сервират меки, кашкави зелени бобчета или броколи. За да го избегнем, след като зеленчуците са прекарали необходимото им време във врящата вода (обикновено между 3 и 7 минути) и са придобили онзи ярко зелен цвят, или ги сервираме веднага, или ги потапяме в купа с леденостудена вода, за да спрем процеса на готвене.

Източник: farmhopping.com/b

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.