13 изненадващи ползи от лимоните


13 изненадващи ползи от лимоните
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Повечето хора използват лимоновия сок, за да овкусяват храната си. Но това далеч не е единственото приложение на лимоните. След като прочетете тези – разнообразни ползи от тях, ще тичате към магазина да се запасите с някой и друг килограм лимони!

1. Освежаване на хладилника

Когато хладилникът ви мирише кофти дори и след като сте извадили причинителят на миризмата, не се отчайвайте - просто напоете парче памук с лимонов сок и го сложете вътре за няколко часа. От миризмата няма да остане и следа!

2. Предотвратете камъни в бъбреците

Ако редовно пиете лимонов сок- дори и да е разреден с вода- значително намалявате риска от формиране на камъни в бъбреците.

3. Дръжте буболечките вън от кухнята!

Не ви трябват препарати. Ако имате мравки, намерете дупките, откъдето влизат, и ги полейте с лимонов сок. Ако пък имате бълхи или хлебарки, направете следното: смесете сока от 4 лимона (заедно с кората) с 2 литра вода и измийте пода с получената смес. Буболечките ненавиждат миризмата, така че се сбогувайте с тях!

4. Почиствайте плодове и зеленчуци

Никога не можете да сте сигурни какви пестициди или мръсотия може да дебнат от повърхността на любимите ви плодове и зеленчуци. Разрежете лимон и изстискайте 1 супена лъжица лимонов сок в шишенце, с което се пръска (може да използвате шишенце от стар парфюм или препарат за прозорци, но се постарайте да са перфектно измити). Лимоновият сок е натурален дезинфектант, а плодовете и зеленчуците ви ще миришат много приятно.

5. Кажете „сбогом“ на инфекциите

Вода + лимонов сок е смес, която може да лекува инфекции в гърлото благодарение на антибактериалните си свойства.

6. Пречистете кръвта си

Ежедневно поглъщаме огромно количество нездравословна храна, от която кръвта ни се „задръства“ с нежелани, а често и опасни вещества. По-горната комбинация (вода+ лимонов сок) ще помогне да прочистите кръвта си.

7. Изсветляване на кожата и косата

Ако имате лунички или друг вид петна по кожата си, които не понасяте, не давайте пари за скъпи кремове- просто използвайте лимонов сок! Опитайте да нанесете директно върху мястото, което искате да изсветлите. Постойте 15 минути и изплакнете. За изсветляване на коса- смесете в чаша ¼ лимонов сок към ¾ вода и измийте косата си със сместа. След това седнете на слънце, докато косата ви изсъхне.За по-добър ефект повтаряйте всеки ден в продължение на седмица.

8. Почистете и заздравете ноктите си

Ето как може да имате божествени нокти без помощта на маникюрист. Добавете сокът на половин лимон в чаша топла вода и потопете пръсти в нея, след което постойте 5 минути. След като извадите ръката си, почистете кожичките и изтъркайте ноктите си с лимонова кора.

9. Излекувайте се от пърхота

Ако имате пърхот и главата ви сърби ужасно много, облекчението може да е по-близо, отколкото си мислите. Просто втрийте 2 супени лъжици лимонов сок в скалпа си и изплакнете с вода. После сипете 1 супена лъжица лимонов сок в чаша вода и изплакнете косата си. Повтаряйте процедурата всеки ден, докато пърхотът не изчезне напълно.

10. Изчистете мраморните повърхности

Мраморът се цапа много лесно, но има решение срещу „повредите“- просто срежете един лимон, поръсете срязаното място със сол и изтъркайте мястото, където има петно. Но правете това само в краен случай, тъй като мраморът е наистина „нежен“ и киселината може да го разяде.

11. Главоболия

В Ню Йорк лекуват главоболие с лимонов сок + няколко лъжици топъл чай. Работи безотказно.

12. Премахване на брадавици

Премахнете досадните брадавици, като напоите памук с лимонов сок и наложите директно върху брадавицата. Повторете няколко дни, докато киселините в лимоновия сок не „разтворят“ брадавицата напълно.

13. Вместо белина

Деликатните материи не понасят белината много добре, затова ги накиснете в смес от лимонов сок и сода за няколко часа, преди да изперете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама