15 мерки за безопасност, които трябва да имате предвид при готвене


15 мерки за безопасност, които трябва да имате предвид при готвене
Снимка: iStock/Guliver

Готвенето във фурната или на евтина печка е обичайна дейност във всеки дом. Но като всяка друга често срещана дейност, която използва огън, трябва да се предвидят мерки за безопасност, за да се избегнат нежелани инциденти и пожари. Помислете за следните мерки за безопасност следващия път, когато тръгнете да приготвяте нещо вкусно в кухнята:

1. Повечето пожари в домовете на хората започват от кухнята. Три от всеки пет пожара са причинени от печка. Евтини или скъпи, на газ или електричество, няма значение - всички печки представляват опасност от пожар.

2. Започналите по време на готвене пожари най-често се получават при използването на евтини печки. Те представляват около 44% от пожарите в домовете, причиняващи 15% от смъртните случаи и 38% от пострадалите от пожари всяка година.

3. Многозадачността или т.нар. мултитаскинг по време на готвене на евтина печка не е добра идея. Останалият без надзор огън е основната причина за пожарите в кухнята. Ако трябва да се отдалечите от печката, изключете котлона.

4. Пърженето е основната дейност, която причинява пожари в кухнята. Маслото или мазнината се запалват лесно, защото повечето от пърженията се правят без поставяне на капак върху тигана или тенджерата, а огънят може да се разпространи много лесно.

5. Кое е оборудването, което най-често е причина за появата на пожари? Евтините печки и котлони, с 58% от общия брой. Фурните са отговорни за едва 16% от пожарите.

6. Евтина електрическа печка е също толкова опасна, колкото една газова печка, ако не и по-опасна. Това е така, защото на електрическа печка е по-лесно да не забележите, че котлонът е включен, а след спиране, той остава горещ за по-дълго.

7. Микровълновите печки не са толкова безопасни, колкото си мислите. 44% от изгарянията, които са пострадали в кухнята, се дължат на микровълнови фурни.

8. В кухнята не огънят от евтините печки е това, което най-често наранява децата. В повечето случаи те страдат от изгаряния при контакт с нагорещени тави или тигани или с вряла течност и гореща пара.

9. Облеклото има значение, когато готвите. Свободните, отпуснати дрехи са първите, които огънят улавя. 16% от смъртните случаи, причинени от пожари в кухнята, се дължат на широко облекло.

10. Не се препоръчва готвене, когато сте уморени или пияни. Запазете тази дейност само за моментите, когато можете да бъдете в пълна концентрация и ще сте бдителни за опасности.

11. Неща, които лесно могат да горят като кърпи, ръкавите на халати и кухненски ръкавици трябва да се държат възможно най-далеч от печката.

12. Не поставяйте горещи неща - тенджери, тави, тигани - на ръба на плотове или кухненски маси. Те могат лесно да се преобърнат и да причинят наранявания.

13. Не позволявайте на деца и домашни любимци да приближават местата, където и когато готвите. Това включва района около евтината печка, но също така и кухненския плот или масата, на която поставяте съдовете, в които готвите.

14. Отваряйте внимателно съдовете, които сте загрели в микровълновата фурна, и ги дръжте далеч от лицето си.

15. Инсталирайте детектори за дим, доколкото е възможно, в кухнята и в останалата част от жилището ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама