3 любопитни тенденции в погребалните услуги през 21 век


3 любопитни тенденции в погребалните услуги през 21 век
Снимка: БГНЕС

Живеем в постоянно променящ се свят, който е прекалено динамичен, за да можем да сме информирани за всичко, което се случва.

Погребалните услуги не са изключение от това правило и днес ще ви разкажем за 4 по-екзотични подхода при погребение, които виждаме все по-често днес.

Макар и доминиращо в Западна Европа и САЩ, то те имат своето бъдеще и в България.

1. Еко погребение

Един от най-масовите трендове по отношение погребалните услуги в САЩ, например, е т.нар. еко погребение, който използва по-неортодоксален подход, за да се погрижи за тялото на покойника.

Съществуват различни опции в тази насока като например „водна кремация“, при която тялото се втечнява, без да се нарушава костната структура, а след това близките получават праха от стритите кости на своите близки.

Друга подобна опция е така нареченото „зелено погребение“, което включва полагането на тялото на покойника в разградим контейнер без добавяне на химикали за обработка на тялото с цел предотвратяване на замърсяване на почвата. Останалото върши майката Природа.

Макар все още прекалено странно за консервативните българи, с оглед широката зелена вълна в целия свят, този тип погребения определено имат потенциал да се развият до масово приложение.

2. Кремиране

Една от все по-популярните опции в България е кремацията. Макар и по-неортодоксален вариант спрямо класическото православно погребение, у нас се наблюдава сериозен ръст на този тип последна почит към близките.

Избора на този вариант е обусловен и от нещо, което у нас винаги има сякаш най-голямо значение, а именно цената.

С оглед на високите цени за гробно място в гробищните паркове, много хора предпочитат да не заплащат цената за такова място, а да държат в урна праха на своите роднини, при това близо до себе си, за да приемат по-лесно тяхната загуба.

Специализираните помещения за съхраняване на праха от нашите покойници също са нелоша опция, ако сте се спрели на вариант с кремиране на останките на покойника.

3. Кучешка терапия

Една от най-странните, но и доста логична опция, която се наблюдава, отново отвъд океана, са погребенията с присъствие на кучета.

Кучетата обаче имат специфична функция, а именно терапевтичен ефект спрямо близките на покойника и следва да се справят с повишените нива на стрес у роднините и приятелите.

Макар тази практика да не е толкова масова, изследване в американско списание показва, че 35% от потребителите на траурни услуги в САЩ са заинтересовани от тази услуга, респективно очакваме скоро тя да се появи и у нас като иновация.

Не е задължително да следвате тенденциите при погребение на вашите близки, разбира се. Ако пък предпочитате класическия вариант, в който се чувствате доста по-спокойни, то погребална агенция OmegaFuneral.com е тук, за да ви помогне да се справите с най-трудните си моменти в живота.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама