5 идеи за дизайн на хол с кухня


5 идеи за дизайн на хол с кухня
Снимка: iStock/Guliver

Да се комбинират холът и кухнята стана доста популярна практика през последните години. Тази съвременна концепция се прилага най-вече в апартаменти с ограничена квадратура, но се счита за добро решение и за големи домове, където ви дава отворено пространство. Характерно за хола с кухня е голямото количество светлина и една също разпространена техника – зонирането. Днес ще ви представим 5 идеи за дизайн на този тип комбинирано помещение, които ще ви помогнат да създадете перфектния интериор.

1. Остров, разделящ кухнята от хола

Не е задължително островът да е просто модерно решение и прищявка на домакинята. Добра идея е да се разположи стратегически между кухнята и хола, като така ще послужи като естествена граница между двете зони. Освен че ги разделя визуално, той ви дава голям работен плот и място за съхранение на кухненски инструменти и аксесоари.

Островът може да бъде както място за приготвяне на храна и за съхранение, така и за хранене, ако добавите удобни бар столове. Така става мост между функциите на двете помещения. С подходящ дизайн този елемент може да стане основната фигура в помещението и да добави усещане за лукс и класа към интериора на кухнята с хол.

2. Зониране чрез подовите настилки

Настилката може да изиграе ключова роля в разграничаването на различните зони в хола с кухня. Идеята е да използвате различни материали или цветове, за да разделите визуално пространството. Например мек килим, ламинат или паркет може да подчертае дневната, докато керамични плочки да акцентират кухненската част.

Тази разлика в материалите ясно разграничава двете зони и създава цялостен и завършен вид на стаята. Чудесна идея е за по-малки апартаменти, където няма достатъчно място за остров или друг тип преграда.

3. Зониране чрез осветление

Осветлението може да се използва също за подчертаване на отделните зони на стаята. Добра идея за кухнята е ярко директно осветление с акцент върху плота, докато за хола е по-удачно светлината да е приглушена и да създава атмосфера за релакс и разговори с любимите хора. Акцентното осветление също не е за подценяване – за двете зони можете да използвате различни вградени лампи, плафони, окачени тавани или пендели.

Над трапезната маса ви препоръчваме да не използвате силна и насочена светлина, а по-скоро разсеяна, за да не изглеждате осветени от прожектор по време на вечеря.

4. Координация между цветовете

Цветовата палитра е един от най-важните елементи при създаването на хармоничен интериор в кухнята с хол. Цветовете може да помогнат за зонирането, като дефинират пространството и насочат вниманието. Чрез внимателен подбор на палитра можете да създадете усещане за завършеност и цялост на стаята или да подчертаете различията между двете зони. Всичко зависи от това какво искате да постигнете.

Ето два варианта за цветово оформление на помещението:

1. Обединяване – изберете една основна цветова палитра, чиито нюанси да се повтарят както в хола, така и в кухнята.

2. Разграничаване – акцентирайте с различни цветове в зависимост от функцията на всяка зона. Например може да използвате по-тъмни и наситени в дневната и по-светли и неутрални в кухнята.

5. Мултифункционални мебели

Обзавеждането е ключова част от всяко помещение, а мултифункционалните мебели са отличен избор за хол с кухня. Чудесна идея за хола са разтегателните ъглови дивани МебелМаг, които се превръщат в легло, защото ви предлагат допълнително място за гости и са идеални за по-малки пространства. В този ред на мисли за кухненското пространство изберете разтегателна маса – така получавате допълнително място за хранене, когато имате гости. Когато не се използват, те се сгъват лесно и са компактни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама