5 съвета как да пестим вода вкъщи


5 съвета как да пестим вода вкъщи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Водата е жизненоважна за всички форми на живот, обитаващи планетата ни. Но с постоянно нарастващото население, водните запаси може и да не са достатъчни за такова голямо потребление. За щастие има няколко неща, които ние самите можем да направим, за да възстановим баланса между наличната вода и населението на Земята, което разчита на нея.

Когато миете чинии

Има безброй ежедневни дейности, които включват използването на вода, като една от тях е миенето на чинии. Когато го правите, не оставяйте чешмата да тече ненужно, защото само за минута в канала се изливат около 8-9 литра. Най-добре е да се сдобиете с миялна машина, тъй като тя значително намалява консумацията на вода.

Когато перете

Прането е може би дейността, при която се изразходва най-много вода, около 11 литра за едно пране. Затова е хубаво да я пускате, когато е пълна, тъй като тогава машината използва най-ефективно вода и енергия. Също така по-новите модели имат функция за контрол на водното ниво, която позволява да намалите използването на вода, когато имате малко пране.

Когато се къпете

Ако обичате да си взимате често вана, ще ви посъветваме да го правите по-рядко, тъй като за нея се изразходват около 80-100 литра вода, докато за един душ от 50 до 60 литра. Също така ви препоръчваме да не стоите с часове под душа, а да намалите времето до 5 минути.

Когато поливате

Ако искате да имате красива цветна градина, трябва да я поливате редовно, но не го правете с питейна вода, а най-добре използвайте дъждовна. Също така поливайте сутрин или вечер, за да ограничите изпаряването на водата.

Научете децата си

Децата ни са нашето бъдеще, затова е важно да им обясните по интересен начин как правилно да използват водата и защо е важно да не я прахосват.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама