5 трика, с които ще се отървете от мравките


5 трика, с които ще се отървете от мравките
Снимка: iStock/Guliver

В разгара на летния сезон не само домакините, но и много градинари се сблъскват с нашествието от мравки. Насекомите разпространяват листни въшки и по този начин унищожават плодородните растения. Предлагаме ви пет прости начина да се избавите от вредителите в дома и градината си. 

1. Растително олио

В кухнята на всяка домакиня има слънчогледово олио. Но фактът, че с негова помощ можете да се отървете от мравките, не е известен на всеки. Достатъчно е да накиснете парче памучен плат в растителна мазнина и да го увиете около стволовете на плододаващите дървета. Можете да използвате рапично, маслиново или сусамово масло, задължително е единствено то да бъде нерафинирано.

2. Бананова кора

Банановата кора присъства в още едно средство за справяне с мравките. Необходими са ви 2 чаени лъжички борна киселина. Смесете ги с един литър топла вода и разбъркайте старателно сместа. Накиснете в нея банановата кора и я оставете да престои един ден. След това я сложете в градината или в кухнята.

3. Захар и борна киселина

Необходимо е да добавите по една чаена лъжичка борна киселина и захар към два литра вода. Контейнерът с течността може да се постави в оранжерията, в лехите и под дърветата или на шкафа в кухнята.

4. Амоняк

Амонякът също е подходящ за избавяне от мравките. В стъклен буркан смесете половин литър вода и две супени лъжици амоняк. С този разтвор може да полеете растенията в градината. Азотът, съдържащ се в амоняка, е жизненоважен за овощните растения, но има изключително отрицателен ефект върху мравките.

5. Сода бикарбонат

Ако откриете огнище на мравки в дома или в градината ви, просто го поръсете със сода за хляб. Натриевият бикарбонат може да се използва самостоятелно или в комбинация със захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама