Хладилникът е едно от най-важните места за съхранение на храни, което често използваме неправилно. Има толкова много нюанси в начина, по който поставяме продуктите в хладилника, че повечето хора не са наясно с методите, които ще помогнат за най-безопасното съхранение на храната.
Хладилникът е разделен на отделни секции с уникални цели: Вратата на хладилника и нейните обособени рафтове са удобни, но температурата им варира благодарение на всички отвори, отделението за свежи храни е проектирано да поддържа продуктите хрупкави, а рафтовете в хладилника също трябва да бъдат организирани с оглед на функцията.
Тъй като топлината се издига, горният рафт на хладилника е по-топъл от долните части. Този рафт трябва да е запазен за храни, които са предварително сготвени или готови за консумация, или които не е необходимо да се затоплят при високи температури.
Още: Плодовете, които в никакъв случай НЕ трябва да съхраняваме в хладилник
Прочетете за продуктите, които никога не бива да съхранявате на долния рафт на хладилника си, защото са по-подходящи за място отгоре.
Остатъци от храна
Горният рафт е най-безопасната зона в хладилника, тъй като нищо не може да протече отгоре, така че всичко, което вече е било сготвено, трябва да се съхранява там. Освен това, тъй като горният рафт обикновено е най-видимото място, ще бъде по-малко вероятно да забравите да изядете приготвените си ястия и остатъците от храна.
Твърдо сварени яйца
Още: Пълно ръководство за бързо размразяване на хладилник
Твърдо сварените яйца не трябва да се съхраняват със сурови яйца, тъй като черупките могат да замърсят сварените яйца. Белените и необелените яйца остават пресни до една седмица на горния рафт на хладилника (за разлика от долния) и са лесна закуска за бързо хранене.
Варени зърнени храни
Ако готвите зърнени храни на партиди за приготвяне на храна или просто имате остатъци от ориз или паста, поставете ги на горния рафт, вместо на долния. Храните, които вече са сготвени или приготвени, имат по-висок риск от замърсяване, така че когато ги съхранявате на горния рафт на хладилника, те са защитени от сурови сокове или бактерии, които могат да изтекат от продукти като сурово месо.
Готвени меса
Напълно сготвените меса, като бекон или наденица, могат да се съхраняват отгоре. Дръжте неготвеното месо по-долу. Суровото месо и птиците трябва да се съхраняват на студено и далеч от други храни, на долния рафт.
Свежи подправки
Сложете пресните подправки като букет в малка чаша или буркан с вода. Те ще се запазят добре на горния рафт на хладилника. Просто освежавайте водата през ден и подрязвайте стъблата, ако е необходимо.
Печени изделия
Печените изделия, които се нуждаят от охлаждане, като пайове или тортили, трябва да се съхраняват на най-горния раф. Отново, това предотвратява кръстосано замърсяване и тези лакомства не е необходимо да са толкова студени, колкото другите продукти.