6 начина, по които използвате съдомиялната грешно


6 начина, по които използвате съдомиялната грешно
Снимка: iStock/Guliver

Миенето на чинии на ръка остана в миналото за много жени. И докато съдомиялните машини са истинско облекчение за заетите домакини, понякога тези уреди могат да „покажат характер“, отказвайки да работят или оставяйки следи по съдовете. Истината е обаче, че вината се крие в неправилната експлоатация. Ето кои са начините, по които наистина „тормозите“ вашата съдомиялна.

1. Предварително измиване на съдовете

Предварителното изплакване на съдовете определено не е най-ефективният начин за почистването им, особено ако сте закупили своя уред през последните 5 години. Почти всички съдомиялни имат сензор, което означава, че ако съдовете ви не са много замърсени, просто ще използва по-кратък цикъл. Освен това, проучване доказва, че предварителното изплакване увеличава разхода на вода с около 15%, което определено не е природосъобразно.

2. Бойлерът е под 40 градуса

Съдомиялните машини, които са свързани само към тръбата за топла вода, не се почистват правилно. Ниската температура на водата, влизаща в съдомиялната машина, е проблем. Ето защо трябва да търсите модели с вътрешен реотан, за да сте сигурни, че водата винаги е над 40 градуса.

ВЕЩИТЕ У ДОМА, КОИТО НОСЯТ ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ

3. Случайно блокирате струята вода

Когато поставяте големи съдове в уреда, те предотвратяват правилното почистване на останалите, особено ако има „втори етаж“. Ето защо е по-добре да пуснете 2 цикъла на работа – един с чинии и посуда и друг с големи тави и тенджери.

4. Не почиствате гумените уплътнения

Каучуковите уплътнения събират бактерии с течение на времето заради мръсотията, която се задържа от чиниите. Този проблем може да бъде решен със стара четка за зъби и сапунена вода на всеки няколко месеца.

5. Не използвайте препарат при изплакването

Ако вашите съдове излизат мокри и с петна, тогава не използвайте препарат при изплакването. Това ще намали повърхностното напрежение на водата и ще спре капките да оставят петна.

6. Смесвате съдове с различно замърсяване

Някои елементи могат да изискват по-дълго и по-интензивно почистване, а други - по-кратък цикъл. Подобно на прането, групирайте мръсните си съдове според нивото на замърсяване за най-добри резултати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама