6 неща, които трябва да направите с доматите през август, за да ги берете в кофи чак до късна есен


6 неща, които трябва да направите с доматите през август, за да ги берете в кофи чак до късна есен
Снимка: iStcok

Август е периодът на активно зреене на доматите. И въпреки че през този месец може да видите резултата от усилията си, грижите за доматите не приключват. Ако искате до късна есен да имате реколта, трябва да направите следните 6 неща.

1. Редовно поливане

През август доматите все още се нуждаят от редовно поливане. Няма ясни препоръки, тъй като всичко зависи от състоянието на почвата и времето. В периода на зреене е по-добре доматите да не се поливат твърде обилно, но за сметка на това по-често. Не допускайте преовлажняване на почвата, тъй като плодовете ще започнат да се напукват.

2. Мулчиране

Мулчирането намалява необходимостта от повече влага. Слой мулч също така помага за стабилизиране на температурата, под него почвата ще остане по-рохка и проветрива.

Най-добрият тор за богата реколта на всичко в градината се приготвя само с 3 съставки

3. Правилно подхранване

През август необходимостта от калий се увеличава значително. Дефицитът му води до лоша реколта. Калият също така увеличава броя на яйчниците и прави плодовете по-вкусни. Пепелта е добър източник на калий.

За целта е добре да подхраните доматите със следния разтвор - 1 чаша пепел се разтваря в 10 литра вода. 

4. Премахване на издънките

Страничните издънки на доматите могат да забавят процеса на узряване на плодовете. В същото време новите издънки могат значително да попречат на вентилацията.

5. Подрязване на върховете

Височината на някои сортове високи домати може да достигне няколко метра. Но върховете трябва да се отрежат, за да се насочат всички полезни вещества към плодовете, а не към листната маса. Препоръчва се подрязването да се направи над втория лист след най-горните плодове. 

Само 1 таблетка ще накара всичко в градината ви да расте по-бързо

6. Премахване на пожълтелите листа

Старите и пожълтели листа трябва да бъдат отстранени от храста, тъй като те вече са изпълнили своята функция. По този начин ще се осигури по-добра проветривост и ще се намали риска от разпространението на инфекции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама