6 съвета за отглеждане на орхидеи у дома


6 съвета за отглеждане на орхидеи у дома
Снимка: iStock

Орхидеите са едни от най-красивите и най-лесните за отглеждане цветя в домашни условия.

Вижте 6 съвета, които ще ви помогнат да поддържате колекцията си от орхидеи винаги във форма:

Точното количество светлина

Веднъж да намерите подходящото място за вашите орхидеи у дома и по-голямата част от грижите ви ще изчезне. Орхидеите искат да са на светло, но да не са излагани на директно слънце, защото изгарят. Южно или югозападно изложение например не са подходящи за тях. Може да ги сложите на перваза на прозорец, който гледа към север или изток.

За да проверите дали слънцето не е прекалено силно, направете тест със сянката си. Когато в стаята е най-слънчево, поставете ръката си над саксията с орхидеята. Ако сянката едва се вижда, значи светлината е малко. Ако пък е плътна, тогава слънцето е силно и трябва да преместите орхидеята.

Поливайте правилно

Някои орхидеи искат да бъдат поливани на няколко дни, докато други издържат до две седмици, без да се налага да ги поливате отново. Зависи от конкретните условия, в които отглеждате цветята. Обикновено е достатъчно да ги накиснете за 10-тина минути, докато корените се напоят хубаво, но не забравяйте след това да ги отцедите. За да се ориентирате дали е време за поливане, най-добре дръжте орхидеите в прозрачни кашпи - така може да виждате степента на влажност в саксията. Не забравяйте също периодично да пулверизирате или миете листата с влажна кърпа.

Подходяща температура

Орхидеите не харесват големите температурни разлики. За тях е идеално, ако в стаята термометърът показва около 20-22 градуса, независимо дали е сутрин или вечер. Важно е също саксиите да не бъдат срещу струя на климатик, а ако са в близост до парно, е добре да ги поставите върху подложка с вода, за да поддържате въздуха влажен.

Подрязване след цъфтеж

Когато орхидеите прецъфтят, е добре да подрежете стъблото. Ако е подрязване след първи цъфтеж, тогава отрежете точно под мястото, където е било първото цветче.

Другият вариант е да подрязвате, след като орхидеята е прецъфтяла и минава в режим на "почивка" - тогава режете под мястото, където е било последното цветче. Винаги режете по диагонал и следете какъв цвят е стъблото. Зеленият цвят е признак на жизненост, докато кафявият и жълтеникавият показват, че този израстък е болен или безжизнен.

Хитринка при пресаждане

Когато пресаждате орхидеите, сложете малко канела в почвената смес. Тя ще служи като ваксина срещу заболявания и гъбички по корените на цветята.

Съвет за корените

Често корените на орхидеите излизат извън кашпата. Това са така наречените въздушни корени, които търсят къде да се захванат. Понякога обаче те изсъхват, защото не получават толкова вода, колкото останалите. Придобиват много блед, кафеникав цвят и можете спокойно да ги отрежете. Въздушните корени всъщност са белег, че орхидеята се чувства щастлива на мястото, на което сте я поставили.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама