7 начина да оползотворим старите банани


7 начина да оползотворим старите банани
Снимка: Thinkstock/Guliver

Обикновено бананите престояват в купата с плодовете и бавно стават от зелени в златисто жълти до… вече не чак толкова перфектни. Въпреки че бананите като цяло са евтини и винаги ги има в магазина, те все пак са храна и защо да я похабявате, когато все още може да ги използвате по толкова много начини. Ето и някои от тях:

1. Бананов скраб за тяло със захар

Бананите са богати на хранителни вещества и могат да послужат като идеални овлажнители за кожата, така че захарните скрабове с тях са идеално решение, а и за кожата ви няма значение дали са пресни или престояли с няколко дни повече. Леко намачкайте един банан с три супени лъжици захар на кристали, лъжица зехтин и няколко капки ванилов екстракт или ароматно олио по избор. Преди да си вземете душ, масажирайте сместа по цялото си тяло, после я изплакнете и нанесете любимият си лосион.

2. Ледено смути


Ако си правите смутита или сок от изцедени плодове, няма нищо по-лошо от вкуса на разтопена вода в тях. Но ако замените ледените кубчета със замразени парченца банан, ще получите богато и кремообразно смути с невероятен вкус. Обелете бананите, нарежете ги и ги замразете – веднъж вкарани във фризера, вкусът им ще е същият все едно са перфектно узрели.

3. Примамка за мухички

Еднодневките, кръжащи в кухнята, може да са много досадни. За това нарежете няколко парченца от престарелия банан и ги сложете в малки купички. Запечатайте купичките с прозрачно кухненско фолио и направете по една малка дупка в средата му. Сладката миризма на банана ще примами мухичките и те сами ще влязат през дупката, без възможност да се върнат обратно.

4. За полиране на обувки

Това е стар трик на моряците – изхвърлете токсичните кремове за обувки и грабнете обелката на банана. Обелете един банан (използвайте вътрешната част за някоя от другите идеи) и натъркайте кожените си обувки с вътрешната страна на обелката, след което полирайте с мека кърпа. Съвършено блестящи.

5. За растеж на розовите храсти

Ако цветовете на розовия ти храст са увехнали пробвай това – направи на пюре един банан и го смеси с половин чаша вода. Леко разкопай почвата около храста, излей сместа там и я смеси с пръста. Докато се усетиш, розите ще са цъфнали отново.

6. Тор за домашните растения

Обогатете водата, с която поливате саксиите у дома, с тази бананова тор. Сложете обелка от банан в голям буркан и го напълнете с вода. Използвайте тази вода, като смесите в бутилката си за поливане една част от банановия "сок“ с пет части чиста вода. Можете и да продължите да наливате вода в буркана с банана, за да имате постоянно свежо количество от нея.

7. Бананов хлебен пудинг


Продукти:

2 чаши прясно мляко

6 смачкани стари банана

1 чаша захар

2 големи яйца

½ ч.л. смлян джинджифил

½ ч.л. смляно индийско орехче

1/8 ч.л. бахар

2 чл.л бърбън или 1ч.л. ванилова есенция

10 чаши стар хляб, нарязан на кубчета

Предварително загрейте фурната. Смесете млякото, бананите, захарта, яйцата, подправките и бърбъна в голяма купа. Натопете вътре кубчетата хляб. Оставете ги да престоят 15 минути, след което изсипете цялата смес в тава или форма за кекс. Печете около 40 минути (проверявайте с клечка за зъби вътрешността на пудинга, ако клечката излезе суха, значи десертът е изпечен). Сервирайте със свежи плодове, сметана или шоколадов сос.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама