7 причини да НЕ използвате пепел в градината


7 причини да НЕ използвате пепел в градината
Снимка: iStock

В градинарството дървесната пепел се прилага както в суха форма, така и във вид на разтвор. Но има случаи, в които този тор може да бъде не просто напълно безполезен, но и вреден. 

7 причини да не използвате пепел в градината

 1. Ако доматите, лукът, краставиците, чушките, зелето и гроздето просто не могат без тази добавка, то лападът предпочита леко кисела почва. След подхранване с пепел неговият растеж се забавя.

2. Листата на репичките пожълтяват, а растежът им се забавя, след наторяване с пепел.

3. Динята също не обича пепелта, дори под формата на средство за борба с листните въшки. В случая, ако използвате пепел, дините могат да започнат да гният, а процесът на асимилация на фосфор, желязо, натрий и калий да се наруши.

4. Също така не наторявайте с пепел почвата с високо съдържание на калий. В противен случай листата на градинарските култури ще започнат да капят, а плодовете им ще станат горчиви.

5. Излишъкът от калций също е причина да се откажете от подхранването с пепел. В резултат на това по листата може да се появят бели петна и младите издънки ще загинат.

6. За растенията, растящи в алкална почва, подхранването с дървесна пепел, е пагубно.

7. След въвеждането на карбамид, подхранването с пепел също ще трябва да се забави, както и след въвеждането на добавки от оборски тор.

Комбинацията от пепел и фосфор също е неприемлива. По-добре е да използвате тези добавки по различно време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама