7 причини да си вземете котка


7 причини да си вземете котка
Снимка: iStock/Guliver

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци. Те са сладки, пухкави, гальовни и като изключим пакостите, които правят понякога, те могат да са верни приятели на стопаните си.

След като си взех едно от тези мъркащи животинчета вкъщи, разбрах, че всеки дом не би бил същия без котка.

Предлагам ви няколко причини, поради които вие също трябва да се сдобиете с такъв домашен любимец.

1. Котките помагат при депресия

Абсолютно доказан факт е, че котките имат много положителни въздействия върху хората. Любовта на една котка към нейния стопанин може да помогне със справянето на депресията. Вярно е, че мъркащите животни показват любовта си, само когато те решат, но някак си всеки притежател на котка усеща тази любов. Тя действа много успокояващо и положително.

Знаейки, че има някой, който винаги ще ви обича и ще се гушка до вас, е сигурно средство за борба с депресията.

2. Котка за домашен любимец ни прави по-щастливи

Да си имаш котка вкъщи, с която да се гушкаш, да играеш, да отгледаш – това е истинско щастие! Доказано е дори, че полагането на грижи за котка повишава нивата на окситоцин, намиращи се в организма.

Както ви е известно, окситоцинът е наричан още "хормон на любовта", защото той се освобождава от мозъка чрез нежно докосване и увеличава чувството на щастие.

3. Котките лекуват, като намаляват риска от сърдечен пристъп и мозъчен инсулт

Още един чудесен ефект, който имат котките върху стопаните си! Те не само ни правят щастливи, но и ни лекуват. Доказано е, че намаляването на стреса, което идва с притежаването на котка, намалява и вероятността от сърдечен удар с до 40%.

Всеки, който все още се чуди дали да си вземе домашен любимец вкъщи, трябва да знае, че собствениците на котки е по-малко вероятно да бъдат поразени от инсулт, отколкото онези, които не притежават такива животни.

4. Мъркането също има лечебен ефект

Обожавам, когато котката ми мърка и това сякаш ме зарежда с положителна енергия и ме успокоява.

Интересен факт е, че всяка котка мърка в диапазон от 20 до 140 Hz честота на вълните, което е известно на медицината като терапевтично средство за редица заболявания.

Освен че е изключително приятно за стопаните, мъркането помага за намаляване на стреса, ускорява зарастването на костите и меките тъкани, както и нормализира стойностите на кръвното налягане.

5. Котките могат да предотврати астма и алергии при децата

Много хора не отглеждат котка вкъщи, защото се притесняват дали тя няма да навреди на децата им и дали те няма да развият алергия.

Ще ви кажа, че истината е съвсем различна. Децата, които живеят с котка от ранна възраст, имат много по-малък шанс да развият имунитет към астма и други алергични заболявания, които поразяват дихателната система. А ако децата имат вече развити такива заболявания, котките могат да помогнат за предотвратяването им.

6. Котките са добра компания

Казват, че най-добрият приятел на човека е кучето и може би е така. Но не си мислете, че котката също не може да бъде верен другар и го казвам от личен опит.

Котката иска да е с вас винаги, тя се гушка до вас, спи с вас, яде с вас. Това се отнася в пълна степен, особено за женските индивиди.

Нещо повече - котката може да замести дори и романтичния партньор. С нея никога няма да ви липсва компания и забавления, уверявам ви.

7. Котките помагат на собствениците си да се избавят от самотата

Както стана ясно, котките са много добри приятели на стопаните си и с тях никога няма да скучаете. Ако искате да забравите за самотата, решението е да си вземете един мъркащ домашен любимец.

Заниманията и грижите за него ще ви помогнат да се справите с негативните мисли и да се усмихвате повече.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама