8 нестандартни приложения на картофите


8 нестандартни приложения на картофите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Когато става въпрос за готвене, малко зеленчуци имат повече приложения от картофите. Българите обичаме да си ги похапваме под всякаква форма – варени, пържени, печени... просто не можем да им се наситим. Освен като храна, картофите могат да се използват и за много други неща. Ето и част от най-нетрадиционните приложения на този зеленчук.

Премахват ръжда

Разрежете картофа наполовина и разтрийте с него ръждясалите повърхности. Киселината в картофа лесно ще почисти засегнатото място.

Облекчават изгорено

Този зеленчук има антибактериални свойства, които ще помогнат при заздравяването на леки изгаряния и ще облекчат болката. Нарежете картофа на тънки кръгчета и ги сложете върху изговореното място.

Премахват петна от ръцете

Ако са ви останали петна по ръцете от червени плодове, моркови или тиква, лесно може да ги почистите, като ги натъркате с парче картоф.

За създаване на изкуство

Разрежете един картоф наполовина и след това издълбайте различни форми, за да създадете домашен печат. Просто го потопете в боя и сте готови.

Почистват сребърни предмети

Използвайте водата, в която са варели картофите, за да почистите сребърни предмети, без да използвате абразивни продукти.

За разкрасяване

Картофите са страхотен начин да намалите бръчките, петната по кожата или тъмните кръгове под очите. Направете си следната домашна маска – намачкайте картоф с малко лимон и намажете със сместа лицето си. Оставете за 20 минути и изплакнете. За тъмни кръгове – просто сложете по едно резенче картоф върху очите и пак останете така около 20 минути.

За пресолени ястия

Ако сте прекалили със солта, пуснете няколко едри парчета картофи в тенджерата, докато още е на котлона. След около 10 минути ги извадете и те ще абсорбират излишъка.

Прочистват организма

Сокът, приготвен от сурови картофи, моркови и целина, помага за прочистване от шлаката в организма. Пропорциите на отделните зеленчуци са различни. За обичайната смес за един ден имате нужда от 300 гр червено цвекло, 100 гр моркови, 100 гр целина и сока от един картоф.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама