Какво трябва да знаем за различните видове кафе

  • Какво трябва да знаем за различните видове кафе
    Дата: Снимки: Thinkstock/Guliver
Дата: 26.01.2017 Снимки: Thinkstock/Guliver
Iwoman.bg

Бързо: Каква е разликата между Американо и еспресо? Толкова много хора по света обичат да пият кафе, че са измислени различни видове, за да може да се угоди на вкуса на всеки. Но ако следващия път, когато отидете в кафене, искате да опитате нещо ново, ето какво трябва да знаете какво точно ще получите, ако поръчате някое от следните.

Капково кафе

Този тип се получава, когато водата преминава през смлените кафени зърна и хартиен филтър, като се събира в чаша отдолу. Само не забравяйте да разбъркате, преди да пиете, тъй като напитката е по-силна на дъното. 

Еспресо

Това силно и леко горчиво кафе се прави, когато горещата вода (89-94 градуса) се подлага на девет бара налягане и преминава през фино смлени зърна кафе. Макар общото схващане, едно късо еспресо съдържа по-малко кофеин от чаша капково кафе.

Американо

Изключително гореща вода се добавя към шот еспресо. Има консистенцията на капково кафе, но по-богат еспресо вкус.

Макиато

Още една вариация на еспресото, но при тази кафето се сервира с малко млечна пяна. 

Кафе Лате

Латето много прилича на Американо, то се приготвя с 1/3 еспресо, но вместо да се добавя гореща вода, се налива 2/3 горещо мляко заедно с плътна пяна отгоре. 

Мока

Представлява еспресо, горещо мляко и шоколадов сироп или какао на прах.

Капучино

Представлява равни части еспресо, горещо мляко и млечна пяна. Също така често при него се прави лате арт.

Кортадо

Подобно на макиато, тази испанска версия представлява еспресо, в което се добавя малко топло мляко.

Ристрето

Това представлява шот от много силно еспресо. Прави се със същото количество смляно кафе, но с половината количество вода, която обикновено се използва.

Афогато

Това италианско изкушение представлява чаша еспресо, в която е сложена лъжица ванилов сладолед.

Кафе с мляко

Това е просто кафе с малко количество мляко. 

Турско кафе

Когато водата заври, вътре се слага кафето и захар. След като отново заври, се вдига от котлона. За да стане хубаво, е най-добре да заври три пъти.

Ирландско кафе

В горещо кафе (обикновено Американо) се слага малко кафява захар, сметана и уиски. Идеално решение за студените дни.

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.