Любопитни факти за кактусите


Любопитни факти за кактусите
Снимка: iStock/Guliver

Кактусите са сукулентни, но напук на всеобщо приетото мнение, са и много нежни растения. За да могат да растат добре в дома, трябва да им бъдат осигурени условия, максимално близки до естествената им среда.

Много от любителите на сукуленти са се питали дали кактусите могат да умрат? Най-лесният начин да ги унищожите е като постоянно ги поливате. И да, кактусите могат да загинат, ако имат неправилен дренаж или се използва неправилен вид тор. В никакъв случай сукулент не трябва да се отглежда в обикновена пръст.

Кактусите са цъфтящи растения, но някои от тях са по-специфични – те имат по-виден цъфтеж от други. Mammillaria, Gymnocalycium и Parodia, например, са много ярки и внушителни. Ако оставите вашето растение да стои на едно място години наред, малко вероятно е то да цъфти. За да накарате кактуса си да цъфне, то трябва да оставите растението да следва своя естествен цикъл на растеж - той е неактивен през зимата, а напролет се събужда.

Правилната грижа за сукулентите предвижда през студените месеци да бъдат поставени на сухо и студено, но не на тъмно място, като изобщо не се поливат. С настъпването на пролетта растенията се поставят на място, където са изложени на пряка слънчева светлина. Тогава вече и поливането трябва да започне наново.

Много любители на кактуси са се чудили как да ги хващат - правилният отговор е внимателно, иначе казано - необходимо е да използвате дебели ръкавици или вестник, с който да увиете растението.

Всички кактуси ли са с бодли? Не. Това, което е общоприето за кактусите, е свързано с пустинните видове. Съществуват и горски кактуси без бодли, но възможността да бъдат отглеждани като стайни растения е доста малка.

Колко дълго живеят? Ако са в естествена среда, кактусите могат да живеят стотици години. Като стайни растения, животът им трае около 10 години.

Проблемът с по-възрастните е, че всеки един удар, драскотина или леко пречупване им оказва влияние, тъй като те не се възстановяват.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама