Нестандартни приложения на солта


Нестандартни приложения на солта
Снимка: iStock/Guliver

Солта е нещото, без което не може всеки дом. Тя не е скъпа и макар че много хора твърдят, че трябва да ограничаваме консумацията й, солта има и много ползи, за които не знаем. Освен това тези бели кристалчета могат да се използват в домакинството по изненадващи начини.

Предотвратява мухъла по завесите за баня

Измийте завесите за баня със солена вода, когато ги купите, и ще ги спасите от развитието на мухъл.

Успокояване на ухапване от комар

За да успокоите сърбежа, причинен от ухапване на комар, просто намокрете пръста си, след което го потопете в сол и натъркайте пъпката.

Върнете блясъка на медните съдове

Почистването на медни съдове със сол прави чудеса. Просто смесете солта с оцет и брашно или пък добавете малко лимонов сок, след което търкайте повърхността с готовата смес.

Предотвратява разплискване на олио

Сложете малко сол в тигана с олио, преди да поставите месото или рибата за пържене. Това ще предотврати горещото олио от разплискване.

Без капане на свещите

Един начин свещите ви да не капят при горене е да ги потопите в концентриран солен разтвор за няколко часа. Оставете свещта да изсъхне добре, преди да я запалите.

Без лоша миризма в обувките

Отстранете лошите миризми от обувките, като поставите в тях платнени торбички със сол. След няколко часа вашите обувки ще миришат по-добре. Може също така да посипете вътре малко сол, да ги оставите да постоят известно време, след което да ги почистите с прахосмукачката.

Срещу мравки

За да се отървете от мравки, смесете сол и вода в съотношение 1:4 в бутилка с пулверизатор. Напръскайте, където видите мравки, или просто посипете със сол на места, където има концентрация на мравки.

Направете безвредна боя за децата

Използвайки прости съставки може да си направите домашна боя за децата. В купа смесете 1 чаша брашно с 1 чаша сол. След това добавете 1 чаша вода и няколко капки хранителна боя.

Без покафеняване на плодове и зеленчуци

Запазете нарязаните плодове и зеленчуци свежи, като ги поставите в купа със солена вода.

Почистете миризмата на лук от ръцете си

Мазнините в чесъна и лука оставят неприятна миризма по ръцете ни след рязане. Решението е доста просто: намокрете ръцете си, разтрийте ги със сол, след което изплакнете.

Домашен ароматизатор

За да си направите прекрасен домашен ароматизатор имате нужда от 1/2-1 чаша сол и 20-30 капки етерично масло. Вземете един красив буркан или използвайте празната кора на лимон/портокал и вътре сложете солта и капнете отгоре етеричните масла.

Без замразяване на прозорците

Натъркайте вътрешната страна на прозорците с гъба, потопена в солена вода, за да предотвратите замръзяването им.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама