Амоняк в градината - ето какво трябва да знае всеки градинар


Амоняк в градината - ето какво трябва да знае всеки градинар
Снимка: iStcok

Амонякът е най-концентрираният източник на азот, така че използването му в градинарството изисква специално внимание.

Неправилното приложение на това вещество може да доведе до увреждане на листата и кореновата система, а също така води и до натрупване на нитрати в плодовете. 

Как се използва амоняк в градината?

Градинарите използват активно амоняк за кореново и листно подхранване. Ефектът от този тор се забелязва 2-3 дни след приложението му и това е причината да е толкова популярен.

Друг метод на приложение на амоняка е за борбата с вредителите. Той оказва пагубен ефект върху насекомите, отблъсквайки ги с миризмата си. За да се постигне този ефект, се извършват редовни обработки на листата с амонячен разтвор.

Каква е опасността от използването на амоняк в градината?

Проблемът е, че амонякът е токсичен. И не само за вредителите, но и за растенията, животните и дори за хората.

Бързият ефект от подхранването с него е в резултат от това, че растенията получават незабавно висока доза азот, докато конвенционалните торове навлизат в растителните тъкани постепенно.

Краткосрочният ефект на амоняка също допринася за натрупването на нитрати, тъй като плодовата култура получава голяма доза азот, която не е в състояние да преработи.

Освен това използването на амоняк като тор не е икономически изгодно. Той се изпарява бързо от почвата и поради тази причина трябва да се използва по-често.

Правила при използването на амоняк в градината

Ако все пак решите да наторите градината с амоняк, трябва да направите това върху добре навлажнена почва, за да не изгорите корените.

Използването на амоняк в оранжерии е забранено. При тези условия той не може да се изпари, което прави престоя на човека или животните в оранжерия не само вреден, но и смъртоносен. Второ, това вещество разрушителен ефект върху поликарбоната.

Амонякът е идеален за контрол на вредители като листни въшки и охлюви.

В случая се прилага пръскане с разтвор, приготвен от 10 литра вода и 50 мл амоняк. Но тук има една тънкост. За да не се изпари амонякът моментално (в този случай няма да навреди на охлювите и листните въшки), към разтвора трябва да се добави 150 гр сапун за пране.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама