Бюджетни решения за обзавеждането на компактен апартамент


Бюджетни решения за обзавеждането на компактен апартамент
Снимка: iStock/Guliver

Изключително популярни в днешно време са малките и компактни апартаменти. Обзавеждането им обаче, може да се окаже истинско предизвикателство, особено когато имаме ограничен бюджет. Следвайте съветите ни и с малко средства може да превърнете вашето компактното жилище в стилен и модерно обзаведен дом.

Мислете „разчупено“ и използвайте разумно пространството

Компактните апартаменти често са с нестандартни форми и скосени тавани, но пък чаровни и уютни. Преди да се впуснете в търсене на идеалните мебели, помислете как може да се възползвате от разчупения дизайн и да превърнете недостатъците в предимства.

Ако разполагате с тясно пространство и високи тавани може да си вземете гардероб с надстройка, за да използвате максимално практично помещението. Повече място може да спечелите и с ъглов гардероб. За скосените тавани изберете мебели с разчупен дизайн или  такива, които не ползвате всекидневно, но допълват със стил и красота стаята.

Когато говорим за дневната, най-важният избор винаги е диванът. Но често малките помещения не ни позволяват големи мебели, тъй като те заемат повече пространство и изглежда сякаш „смаляват стаята“. Помислете добре от какво имате нужда - ъглов диван, канапе или кресло?

Понякога много по-стилно и красиво биха изглеждали няколко по-компактни мебели, отколкото един, но огромен диван. Например, ако вземете канапе с два фотьойла ще запазите усещането за пространство и ще може да се движите свободно около тях. Друго много добро решение е покупката на модулен диван. С отделните модули може да постигнете страхотни дизайнерски резултати, а домът ви да изглежда подреден с вкус и класа. 

В зависимост от функциите на помещението, може да използвате малки и разчупени етажерки, вместо голяма секция. Ако все пак държите да имате такава, изберете секция с отделни модули. Разположете ги на разстояние и оставете въздуха и енергията да се движат свободно около тях.

Заложете на мебели с повече от една функция

Едно от най-важните правила при обзавеждането на компактно жилище е мебелите да са функционални. При избора на мека мебел, нещата сякаш изглеждат ясни. Важно е диванът да се разтяга и би било чудесно, ако разполага и с ракла за съхранение. Но има модели с още предимства, които биха били практически полезни - диван с твърд подлакътник и вградена етажерка или модел с две табуретки, които се съхраняват в него без да заемат допълнително място.

Холната маса може да бъде с чекмедже, открит рафт, а защо не и комплект от 3, които се събират една в друга. Табуретка с място за съхранение е още едно чудесно решение, с което лесно ще създадете ред и комфорт.

Мислете в перспектива при обзавеждането на детската стая. Децата растат бързо, а с тях и нуждата от повече пространство за игра. Изберете функционално бебешко креватче, което се трансформира в легло, бюро и скрин. Ако децата ви са по-големи, вземете двуетажно легло и спечелете повече място. Друго практично решение е легло тип „сандвич“, което има допълнително място за сън и може да го използвате при необходимост. 

Относно обзавеждането на кухня е най-добре да инвестирате малко повече, но да я направите точно по ваш вкус. Индивидуалните кухненски проекти позволяват да се възползвате максимално от размерите на стаята и да подредите всичко така, както ви е удобно на вас. 

Координирайте цветовете

Колкото по-малка е една стая, толкова повече тя се нуждае от светлина. Изберете неутрални цветове в светла гама. По този начин ще създадете усещане за пространство и ще можете да акцентирате лесно с любим цвят. 

Разпределете правилно финансите

Ограниченият бюджет често ни изправя пред трудния избор в коя мебел да инвестираме повече. Тук логичният отговор е мебелите, които използваме най-често. Това са диванът, кухненските шкафове, трапезната маса и столовете и леглата. Важно е да обърнем внимание, че инвестицията в спалнята трябва да бъде насочена повече към матрака, отколкото към рамката на леглото. 

Животът в уютен и компактен апартамент е неспирна битка с това, да направите повече с по-малко. Ние от Мебели Виденов разбираме вашите желания и сме тук, за да ви помогнем да превърнете малкото пространство в мечтания дом!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама