Ценни съвети за пазаруване от Япония


Ценни съвети за пазаруване от Япония
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро трийсетгодишната Мари Кондо, която е японска консултантка по подреждане на дома и автор на „Магията на подреждането“ (с четири милиона копия, продадени в световен мащаб), намери време един следобед, преди следващото си промотиране, за да отиде на пазар. Гостуваше в Ню Йорк за галавечерята на списание „Тайм“.

Методът на Мари Кондо се основава на максимите „Първо хвърляйте, после прибирайте“ и „Нека подреждането да е специално събитие, а не всекидневно задължение“. Следващото издание на книгата на Кондо може да включва и притурка с правилата на КонМари за пазаруването.

Кондо избира най-големия магазин на „Антрополоджи“ в центъра „Рокфелер“. Марката се слави със своите ексцентрични бохемски рокли и флорални кувертюри. „Много са нежни и момичешки“, споделя тя с помощта на преводач.

Преди да започнете, си представете покупката си.

„В ума си имам образ на това, което искам, без значение дали е леко яке или гащеризон – казва тя, положила ръка върху купчина блузи. Позира за снимки на входа на магазина на своя съпруг, мениджъра и фотограф Такуми Кауахара. – Веднага мога да преценя дали това, което искам, го има в магазина.“ Кондо се стреми да пазарува само когато изникне нужда, но признава, че се случват и спонтанни покупки.

Всяка дреха играе различна роля.

Пазаруването започва с избора: „Това за професионалния ми живот ли е, или за личния?“. Облеклото й се състои от бял вълнен блейзър с три четвърти ръкави, тясна бяла рокля до коляното и черни лачени обувки. В професионалния си живот тя винаги се облича в бяло, защото цветът се свързва с чистота и подреденост. „Това е част от запазената ми марка – обяснява Кондо. – Моят отличителен цвят. Така лесно ме разпознават.“

Не се чудете за дрехи, които не са с вашия размер.

„Тъй като съм много ниска, първото нещо, за което мисля, е дали дрехите са с моя размер. Ако някоя дреха е твърде дълга, дори не я поглеждам.“ В раздела за дребни жени Кондо открива по-малък размер на синьо-бялата рокля „ Ева Франко“, която си беше харесала в друг раздел.

Отминавайте дрехи, които не ви носят радост.

Докато минава покрай рафтове с дънки и тъмносини раирани тениски, тя не докосва почти нищо. Споделя, че рядко носи панталони, защото преди няколко години престанали да й носят радост.

Първо обиколете целия магазин и вземете всичко, което искате да премерите.

Преди да слезе на долния етаж на магазина, Кондо възкликва: „Магазинът е огромен!“

Взема една къса роба с цвят на морска пяна, с бродирани червени цветя. „Обикновено не си избирам толкова много дрехи. - Мъжът й вече държи десет закачалки. - Много рядко се случва.“

Пазарувайте сами.

Успешното пазаруване изисква меренето на много дрехи, което би било изнервящо за всеки, който ви придружава. Кондо предпочита да пазарува сама, но понякога е в компанията на своя съпруг, чието мнение тя иска дори когато вече е взела решение. Продавач-консултантка с леопардови обувки нарежда роклите в съблекалнята и я уверява: „Изобщо не са толкова много!“.

Обичайте своя размер.

Кондо очаква първото си дете тази година, но споделя, че не се притеснява как ще изглежда тялото й след това. „Ще купувам само това, което ми става Ако искам да отслабна, първо ще направя това и след това ще пазарувам.“

Намалявайте бройката в съответствие с вътрешното си чувство.

От десетте рокли, които мери, Кондо избира само две. „Роклята с цветята беше симпатична, но не ми трябва наистина“, обяснява тя. Подава избраните дрехи на съпруга си, който ги плаща на касата и се връща с плик с марката на магазина.

Кондо излиза от магазина сияеща и щастлива, наметната с голям тренчкот. Изглежда изпълнена с радост.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама