Цветовете на дневната през есента


Цветовете на дневната през есента
Снимка: Мебели "Виденов"

Есента е онзи сезон от годината, който е много подходящ за промени в интериора. Точно преди да дойдат студените месеци, които ще ни приканят да стоим все повече у дома. След летните отпуски и ученически ваканции все повече се настройваме на домашна вълна, не само защото дните стават по-натоварени, а защото стават все по-къси и хладни. Чудесно време да освежите малко интериора и да превключите на есенно настроение.

Промяната ще ви накара да се почувствате още по-добре у дома, обещаваме. Съ-ветваме ви да започнете от мебелите в дневната, защото именно там се събира цялото семейство, обикновено удобно настанено на дивана пред телевизора. Именно диванът е акцентът на дома и най-важното е той да е удобен и функционален. Но и да е с красива дамаска, разбира се - като ъгловия диван Авеста на Мебели Виденов. Не забравяйте да съобразите размерите му с големината на семейството. Ако все пак някой трябва да “изпадне” от него, добавете и табуретка, желателно в същия стил. От друга страна, може да бъде и съвсем различна, за да ви послужи като интериорен акцент.

Какви цветове да изберете? Цветовете на есента, естествено - екрю, бежаво, кафяво, бордо или златно. За основната дамаска могат да се използват по-неутралните тонове, а по-активните да използвате за акцент при допълнителния текстил. Представете си прекрасен диван в шоколадовокафяво, декориран с възглавници от старо злато или ръждивочервено. Истинска есенна идилия, нали?

Охрата, пясъчножълтото и горчиченожълтото също са чудесни цветови варианти на дамаски, особено за кресла и табуретки – един истински шедьовър у дома, който би паснал чудесно на тюркоазеносини, виненочервени, бежови и сиви дивани, които можете да откриете в Мебели Виденов. Разбира се, тези нюанси на жълтото могат отново да си партнират с възглавнички и декоративни одеяла в същата гама, както и с красиви завеси на прозорците. Креслото в розов руж също създава нежно есенно настроение и е деликатен завършек на обзавеждането на всяка дневна, решена в по-нежни тонове.

Не само мебелите с дамаски могат да са в есенна тематика – секциите, етажерките и скриновете също могат да са вдъхновени от този пъстроцветен сезон. За предпо-читане са мебелите, които наподобяват естествени материали - златен дъб, колумбийски орех и тъмна череша. И не се колебайте, ако мислите, че мебелите в бяло вече са демоде. Независимо дали стилът е винтидж или минималистичен, бялото е вечната мебелна класика.

Когато основните мебелни комбинации са избрани, трябва да се замислим и за акцентите, които да добавят нотка на уникалност и допълнителен домашен уют към цялостния интериор. Един от тях е килимът, без който есенната премяна на дневна-та няма да е съвършена. 

Ако меките ви мебели са едноцветни канапетата Виена или Его на Мебели Виденов, например, задължитено “разчупете” обстановката с килими с геометрични шарки и интересни мотиви. Ако пък в дневната има различни цветови комбинации или текстилни аксесоари с мотиви, тогава изберете едноцветни килими.

Винаги имайте едно наум, че ако помещението ви не е достатъчно просторно, е по-разумно да изберете по-малки килимчета, които да създадат усещане за повече простор. Изберете топли цветове и наситени земни тонове в по-малко активните  нюанси на жълто, червено и кафяво.

Използвайте подобни цветове и при избора на завеси. Както вече споменахме, те могат да са в унисон с цветните мебелни акценти в дневната като кресло Матино или фотьойл Макао, но могат да бъдат и по-деликатни - в естествени земни тонове. Разбира се, можете да ги миксирате, като на всеки прозорец сложите различна завеса.

Внимавайте и с дължините – ако помещението има достатъчно височина, изберете тежки платове, които да стигат до земята. Ако обаче прозорците са по-малки и таваните са ниски, е по-добре да използвате по-малко текстил, за да не затрупвате пространството излишно.

Когато приключите и с тази стъпка, остава най-приятната работа – допълнителната декорация. Това могат да са големи вази, които да поставите директно на пода. Или фруктиери и декоративни чинии за холните маси в по-неутрални цветове като холна маса Крос в дъб и черно на Мебели Виденов. Чудесно е да са съобразени както с цвето-вете на дивана и фотьойлите, така и с цветовете на другите мебели.

Ако етажерките и шкафовете са в дървесни цветове като секция Микена, например, изберете пъстри акценти - отново в цветовете на златната есен. Ако са в бяло като секция Сан Марино, нека са по-тъмни - в цвят на отлежал коняк или на тъмен шоколад, например.

Разбира се, можете да комбинирате красива керамика, миниатюри от естествени материали и ръчнонаправени свещи. И не забравяйте, хубавите нови мебели са наистина глътка свеж въздух, но домашният уют се създава със сърце и с много любов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама