Да предпазим дома от кражби през празниците


Да предпазим дома от кражби през празниците
Снимка: iStock/Guliver

Почивните дни около предстоящите Великденски и Гергьовденски празници са повод за празнично настроение, възможност за пътуване в страната и чужбина и за среща с близки и роднини. 

Но празниците също така могат да се тълкуват и като "работно време” от определени представители на обществото.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително. Нека бъде запазена дискретност относно предстоящите планове. Да не са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома, като децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, може да оставите осветлението включено. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо  затворени. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

"Моят дом е моята крепост”, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия от страна на собствениците и от страна на полицията. Никога не бива да се оставят ключове от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата. 

Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова гражданите трябва да внимават кого и как пускат вкъщи.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама