Храните, които не трябва да държим в хладилник


Храните, които не трябва да държим в хладилник
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето от нас си мислят, че най-добрият начин да запазим дадени храни свежи по-дълго, е да ги сложим в хладилника веднага щом се приберем от пазар. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени, пише британският в. „Индипендънт“.

Домати

Поставянето на доматите в хладилника ще спре тяхното зреене и ще убие вкуса им. Текстурата и цветът на домата също могат да се повлияят от държането им на хладно, като при тях дори могат да се появят „рани от студ“, ако се държат при под 5 градуса по Целзий. При тях повърхността на плода става размекната и може да се покрие с малки дупчици.

Картофи

Картофите трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място – в хартиен плик или такъв с дупки, за да няма влага, но в никакъв случай в хладилник. Съхранението им там може да превърне скорбялата в тях в захар, което от своя страна ще се отрази на твърдостта и на цвета им. Също така това влияе и на вкуса – заради увеличената захар те могат да станат по-сладки при готвене.

Лук

Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място, а не от студен хладилник. По данни на американската Национална лучена асоциация лукът трябва да се съхранява в хладилник, само ако е купен обелен, нарязан или „се опитваме да удължим срока на годност на сладките или меки сортове лук с високо съдържание на вода“. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух. Нарязаният лук може да се съхранява в затворен съд до седем дни.

Хляб

Хладилникът е много неподходящо място за хляба. Поставянето му на студено може наистина да го запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното. Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.

Банани

Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна. Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до „изтичане“ извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.

Чесън

Поставянето на чесън в хладилник или в найлонов плик може да доведе до мухлясването му. Най-добрият начин за съхранение на чесън е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място, където има свободна циркулация на въздух.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама
Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама