История на прахосмукачката: кога се е появила и къде?


История на прахосмукачката: кога се е появила и къде?
Снимка: Pixabay

Почистването на дома, на офиса и на други места за живеене и прекарване на времето винаги е било важно за превенцията на развитие на алергии и болести. До края на 19-ти век обаче кърпите, четките и метлите били единствените инструменти, на които хората можели да разчитат за почистването на домовете си или работните си места.

През 1869 за първи път била използвана прахосмукачка. Тя представлявала дървена машина, произведена от „Американската компания за почистване на килими”. Прахосмукачката работела с повтарящо дърпане на една ръчка от горната част и не можела да почиства много добре, въпреки че се справяла по-добре от четките, които успявали само да вдигат праха от килимите, преди той отново да падне на земята.

Първите прахосмукачки - прекалено тежки, за да станат популярни

Първата електрическа „портативна” прахосмукачка била изобретена в Сан Франциско през 1905 година. Това устройство тежало 40 килограма и поради тази причина претърпяла търговски провал. По същото време, дори през същата година, в Европа, във Великобритания, Уолтър Грифитс, производител от Бирмингам, изобретил, на свой ред, друг тип портативни прахосмукачки, управлявани само от един човек, но и той не постигнал голям успех.

През 1907 Джеймс Мъри Спенглър, който се занимавал с почистващи услуги за една държавна институция в САЩ, открил че тупалката за килими, която използвал, била виновна за неговата хронична кашлица. Този човек имал умно решение. С помощта на дръжка на метла, моторче, възглавница и кутия, в която държал сапуните, сглобил една прахосмукачка, която впоследствие патентовал. Уви, нямал достатъчно средства, за да доразвие изобретението си и продал патента година по-късно на местния бизнесмен Уилям Х. Хувър. Той осъзнал потенциала на изобретението и основал фабрика, която се занимавала единствено с производството на прахосмукачки.

Над 100 производителя на прахосмукачки в светa

Постепенно, прахосмукачките еволюирали от големи и тежички апарати към по-малки, портативни и с подобрени характеристики уреди. Днес имаме дори прахосмукачки, които вършат абсолютно всичко сами – например, известните Roomba, които посредством сензори, избягват мебели и стълбища.

Към днешна дата има над 100 производителя на прахосмукачки в световен план. Най-известните са Electrolux, Dyson, Philips, Daweoo, Karcher, Hoover и Koblenz. Най-големите пазари за прахосмукачки са северноамериканския и европейския, като и двата се представят с продажби за над 2,6 милиарда долара годишно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички