Как да отгледаме малко бездомно коте вкъщи


 Как да отгледаме малко бездомно коте вкъщи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Котките са един от любимите ми животни. Това са и може би най-предпочитаните домашни любимци, и с право. Те пленяват с красотата и гальовността си, толкова са сладки, че няма как да не си отгледаш едно такова прекрасно същество вкъщи.

Като горд настоящ собственик на една много красива бездомна котка, бих искала да споделя опита си по отглеждане на животинче, взето от улицата.

Да спасиш един живот, да приютиш изоставено животинче, да отгледаш бездомно коте – това значи, че си човек с голямо сърце. И искрено се надявам да има повече такива хора.

Ако имате намерение да си вземете бездомно коте и да си го отгледате вкъщи, трябва разбира се да сте наясно с нещата, през които ще преминете. Животните имат нужда от много грижи, време, достатъчно пространство и разбира се – любов.

Така че преди да се решите на тази стъпка, помислете отново и прочетете следващите редове.

1. Заведете домашния любимец задължително на ветеринар

Ако решите да вземете едно бездомно коте в къщата си и да го направите част от живота си, това е чудесно. Първо обаче трябва да го заведете на ветеринар, който да прегледа животинчето, за да сте сигурни, че е здраво. Той ще му бие нужните ваксини, ще изпише хапчета против паразити и всичко необходимо. По този начин ще предпазите както новия член на семейството, така и самите вас. Все пак не се знае на какво е попаднало малкото животинче на улицата.

2. Създайте необходимите условия

Вземайки мъничето вкъщи, трябва да му създадете необходимите условия, за да се почувства на сигурно и уютно място. Не забравяйте, че то се нуждае от много грижи, особено докато е още малко. Ако не знаете с какво точно да го храните, може да се допитате до ветеринарен лекар. Ако е съвсем малко, давайте му мляко, правете му попарки, а може да му вземете и специална котешка храна за малки котета. Подредете му уютно кътче във вашия дом, където задължително да има одеалце, паничка с храна и купичка с храна. Това са нещата, от които новият член на семейството се нужда. А и да не забравим отново – и от много любов!

3. Купете му играчки

Или просто извадете някои от старите си играчки, с които мъника да се забавлява. Играта е най-добрият начин да се сприятелите с новия член на семейството. Има най-различни игри и играчки, които могат да помогнат на вашата котка да свикне с новата обстановка и с вас, както и да се почувства комфортно. Честно казано, не мисля, че има котки, които са безразлични към малките играчки – мишки, към калбета от прежда и други подобни. А освен всичко друго, играта с малкото коте ще ви накара да се почувствате по-добре, ще ви измъкне от сивото ежедневие и ще помогне да свалите някой-друг излишен килограм дори.

4. Бъдете търпеливи и всеотдайни

Важно е да се осъзнае, че трябва да се изгради доверие и добри отношения с новия си домашен любимец, ако искате котката да се превърне в един от любимите членовете на семейството. Бъдете търпеливи към нея, подгответе се, че не винаги ще е миличка и добричка, но все пак е животно. Прекарвайте повече време, общувайки с котката, за да може да свикнете един с друг. Опитайте се да покажете любовта си и тя ще ви отвърне със същото, гарантирам ви!

5. Оставете котето само да дойде при вас

Знам, че нямате търпение да гушкате малкия домашен любимец и да му се радвате, но е по-добре да изчакате малко. На котето му е нужно време да ви се довери, а когато това стане, то ще дойде само при вас. Тогава ще ви се милва и мърка, ще можете спокойно да си го галите и мачкате. Котките са изключително умни същества, така че обикновено им отнема известно време, за да свикнат с атмосферата и хората наоколо.

Просто изчакайте, отнасяйте се към котката с любов, не я дразнете, не я насилвайте и ще дойде моментът, в който тя ще дойде и ще легне от горе ви самичка.

Не е трудно да отгледаш домашен любимец вкъщи, но е изключително отговорно. Ако си вземете коте от улицата, трябва да бъдете напълно сигурни, че сте готови да го гледате, да му осигурите нужното внимание и грижи. И най-важното, да бъдете търпеливи и разбрани с новия член на семейството. Давайте му колкото се може повече от любовта си и ще видите как ще ви се отблагодари.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама