Как да отглеждаме царска бегония в дома си


Как да отглеждаме царска бегония в дома си
Снимка: iStock/Guliver

Бегониите са сред най-отглежданите домашни растения от години насам. Те са различни видове, цъфтят в красиви цветове и е лесно да се грижите за тях. Сред най-популярните видове е царската бегония, която впечатлява с красивите си цветни листа. По тях може да срещнете розови, бронзово-кафяви, червено-лилаво, сребристи, металически, розови, зелени, бели багри, които се сливат помежду си или пък стоят като пръски. Листата ѝ също се различават по форма – тя е неправилна. Всяка бегония е уникална и радва с красотата си. Ще ви разкрием някои тайни за отглеждането ѝ у дома.

Царската бегония е цъфтящи растение, макар че всеки би казал, че цветовете ѝ бледнеят пред листата. Тя е нискорастящо растение – достига най-много до 30 см на височина и 40 на ширина. Затова се нужда и от голяма саксия. Може да я поставите на шарена сянка през топлото време, където до нея да не достига пряко слънчево греене, защото ще изгори листата. През зимните месеци може да я оставите на светло, защото тогава слънцето не е силно.

Към напояването царската бегония е по-капризна – през лятото трябва да я поливате доста всеки ден. Ето защо почвата трябва да е дренирана. Зимата може да я поливате по-рядко. Това се случва, когато видите, че почвата е суха. Цветето обича влагата, ето защо се полива обилно. Може да държите бегонията върху съд с вода или да поставите вода в чинийката на саксията, като я полеете и в самата саксия. Тя обича умерените температура – нито твърде студено, нито твърде горещо.

Растението няма претенции относно почвата, важно е само да има добър дренаж с камъчета. Хубаво е да има една част пясък, който да насърчава водопропускливостта на почвата. Може да смесите пясъка с листовка, оборски тор, пръст от градината и чимова пръст. Цветето се пресажда на пролет в добре обогатена почва.

Ако пожелаете да размножите царската бегония, може да го направите чрез резници или корена. Листата се поставят във влажен пясък, който покрива добре дръжката. Ако нямате мокър пясък, може да я оставите и в чаша с вода, за да пусне коренче. Щом това стане, може да засадите новата бегония в широка саксия с подхранена почвена смес. Може да намерите почва за растения във всеки цветарски магазин.

Царската бегония е невероятно красиво растение, което ще предизвика усмивка на лицето ви още от вратата, щом влезете у дома. Не се колебайте дали да започнете с отглеждането ѝ – тя е подходяща и за първо домашно растение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама