Как да отглеждате зеленчуци на балкона


Как да отглеждате зеленчуци на балкона
Снимка: iStock

Дори и най-запалените противници на цветните и зеленчуковите градини понякога имат желание да отглеждат нещо, особено ако може да се яде. Балконът и первазът на прозореца в апартамента са добри зони за експерименти. Mини-зеленчуковата градина ще предоставя пресни и безплатни зеленчуци и плодове през цялата година.

Кой е най-добрият начин за отглеждане у дома?

Можете да опитате да отглеждате каквото и да било, но някои видове здравословни храни растат по-добре у дома. Например краставиците - те са непретенциозни, растат бързо и не изискват специални знания и голям опит. Лютите чушки са друг добър вариант. По-добре е да изберете самоопрашващи се хибриди, ранозрели сортове. Те могат да плододават няколко години. Подправките са идеални за дома, те могат да се отглеждат както през зимата, така и през лятото. Растат бързо и не изискват кой знае какви грижи.

Има много плодове, сред които да избирате, но ще отнеме малко повече време, за да ги отгледате. Най-добре е да засадите цитрусови плодове, смокини, нар, ананас и дори манго. Най-достъпният начин за отглеждането им е използването на семена, но ще трябва да изчакате 7-10 години за плодовете. Градинарите  съветват да се купуват дръжка от майчиното дърво, която ще даде плод след три до четири години.

Когато избирате семена, трябва да обърнете внимание на срока на годност и размера на растението. Изберете ранно узряващи, самоопрашващи се и устойчиви на сянка хибриди. По-лесен начин е да купите готов разсад.

КАК ДА СИ ОТГЛЕДАТЕ ЛИМОН ВКЪЩИ

Основни изисквания и правила за отглеждане:

* Достатъчно количество слънчева светлина трябва да попада върху растенията.

* Ако въздухът в къщата е много сух, трябва да пръскате растенията с вода от спрей бутилка.

* Изберете висококачествена почва, уверете се, че почвата е влажна.

* Формата и размерът на саксиите нямат значение.

* Трябва да утаите водата при стайна температура за един до два дни и едва след това да поливате разсада. През това време водата става по-малко твърда.

* По време на плододаването е препоръчително растението да се подхранва, тъй като през този период почвата е силно изчерпана.

* Органичните и минералните торове са най-подходящи, споделят експерти.

Градинарите споделят и на какво точно трябва да се обърне внимание, така че разсадът на перваза на прозореца да не стане опасен за собствениците на апартамента.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама