Как да почистим кафеавтомата


Как да почистим кафеавтомата
Снимка: iStock

Сигурни сме, че използвате своята любима кафемашина всеки ден. Но освен да се грижи за страхотното начало на деня ви, тя има нужда и от поддръжка с цел доброто й състояние. Специалистите препоръчват кафеавтоматите да се почистват основно веднъж в месеца, ако ги използвате всеки ден, и веднъж на три месеца, ако пиете кафе само понякога. Също така е време за почистване, ако забележите видимо натрупване на замърсяване около съдовете или ако кафето е придобило неприятен вкус или аромат. Почистването е важно не само за качеството на ароматната напитка, която получавате, но и за доброто техническо състояние на машината.

Кафеавтоматите в повечето случаи имат функция за самопочистване. Това обаче не означава, че машината ще свърши цялата работа сама. Тази функция обикновено представлява специален цикъл на изплакване, който ще промие блока за приготвяне на кафе и разпределителната глава, като ги загрее и прокара водата от целия резервоар през тях.

Какво точно трябва да направите, за да почистите добре своя кафеавтомат, прочетете в следващите редове.

Седмично почистване

Кафеавтоматът има няколко части, които е добре да почиствате всяка седмица. За целта извадете всички елементи, които могат да се отделят от машината (при различните модели са различни). Най-често това е блокът за приготвяне на кафето, но може да има и други. Изплакнете ги под течаща топла вода, без да използвате препарат, дори такъв за миене на съдове. Оставете ги да изсъхнат напълно на въздух, преди да ги върнете обратно в машината.

През това време изключете автомата от електрическата мрежа и избършете корпуса отвън с влажна кърпа. Почистете също така гнездата, в които влизат извадените части.

Месечно почистване

За да премахнете варовика от вашия кафеавтомат, първо намерете специален препарат, създаден точно за такъв тип машини. В противен случай рискувате да увредите някои от частите вътре. Прочетете инструкциите за употреба на препарата и го използвайте според тях.

Все пак има някои общи правила, които трябва да спазвате. Ако използвате препарат на прах или таблетки, ще трябва да го смесите с топла вода до пълното разтваряне на частиците. Ако сте се спрели на течен препарат за котлен камък, вероятно също ще се наложи първо да го разредите с вода. Сипете разтвора в отделението за вода и поставете по-големи съдове под дюзите за кафе или пара, за да съберете изтичащия разтвор. После включете специалната програма за почистване на кафеавтомата. Когато програмата приключи, извадете и изплакнете отново резервоара, напълнете го с чиста вода и я пуснете отново през машината. Изпълнете тази процедура поне 2 пъти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама