Как и колко често да перем кашмирени пуловери


Как и колко често да перем кашмирени пуловери
Снимка: iStock

Нека развенчаем този мит веднъж завинаги: не е нужно да носите пуловерите си на химическо чистене. Всъщност дори кашмирът не изисква професионално почистване. Но ако сте внимателни, няма причина да мъкнете любимите си плетива при професионалистите.

Колко често трябва да перете пуловерите си?

Не се препоръчва да перете вашите вълнени и кашмирени пуловери след всяка употреба, тъй като това може да повреди тънките нишки, които изграждат тези артикули. Ако имате купища пуловери в гардероба си, които не носите особено често, тогава един или два пъти на сезон е идеално.

Как да перете вълнени и кашмирени пуловери?

Без значение какъв тип вълна или кашмир перете, можете да следвате стъпките, описани по-долу. Всички от семейството на вълната, независимо дали са овце, алпака, мохер, агнешко, мерино или камила, използват един и същ процес на почистване.

Вижте още: Как да лъснете до блясък тавите само със сода и перхидрол (ВИДЕО)

Първо измерете

Оригиналните размери на вашия пуловер понякога могат да се изкривят или смалят по време на почистване, така че е добре да измерите дрехата си предварително. За да направите това, използвайте метър или рулетка и измерете целия артикул, включително дължината на ръкавите, от подмишницата надолу до основата на пуловера и ширината на главата и отворите за ръце.

Ръчно пране

Винаги е по-безопасно да перете пуловерите си на ръка, като използвате следните стъпки.

Първо, напълнете мивка, ваната или легена със студена вода и добавете малко почистващ препарат, който е специално формулиран за вълна. Нямате под ръка? Алтернативата е добър шампоан за коса, защото вълната и кашмирът са коса, макар и животинска.

След като потопите във водата, внимателно завъртете дрехата си за около 30 секунди и я оставете да кисне до 30 минути, преди да изплакнете сапуна със студена вода от крана. Източете мръсната вода и изплакнете с хладка, чиста вода.

Как да изсушите пуловера

Съвсем логично, пуловерите никога не трябва да влизат в сушилнята нито да се изцеждат на ръка. Изстискването манипулира влакната и когато преждите са мокри, те са по-слаби.

Вместо това изстискайте излишната вода, като първо съберете пуловера си на топка. След като вече не е мокър, поставете го върху суха кърпа и го наместете така, че да е в първоначалните си размери. Навийте го заедно с кърпата, за да може тя да поеме излишната вода и след това го оставете да съхне на въздух и на закачалка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама