Как и колко често трябва да поливате разсада си


Как и колко често трябва да поливате разсада си
Снимка: iStock

Независимо дали сеете на закрито, или директно в градината, водата е критична част от цикъла на растеж на растението. Твърде много вода може да бъде лошо за разсада, дори по-лошо от пресушаването.

Обикновено малките растения са много крехки в ранните си етапи от живота. Те се нуждаят от перфектния баланс на вода, слънчева светлина и плодородна почва, за да израснат в силни и високодобивни култури.

Вижте още: Колко често трябва да поливате орхидеята?

След като сте засадили семена в перфектната почвена смес и сте ги поставили на слънчева светлина, вашият график за напояване може да направи или да наруши успеха на вашия разсад. При твърде малко вода разсадът може бързо да изсъхне, което води до лошо покълване. Ако прекалите с вода, разсадът ви става податлив на гъбични инфекции. Оптималната влажност на почвата ще помогне на растенията да изградят силни корени и по-добро пресаждане.

И така, как и колко често трябва да поливате разсада си?

Повечето разсади се нуждаят от вода всеки ден или през ден. Първо проверете влажността на почвата с пръст и вижте цвета на пръстта близо до дренажния отвор. Ако почвата се усеща или изглежда суха, напоявайте обилно, докато водата започне да изтича от дъното. Ако почвата е само малко суха, напръскайте разсада с пулверизатор.

Правилните грижи не свършват с поливане

Няма универсален подход за поливане на разсад. Единственото широкообхватно правило, зад което можем да застанем, е: Най-добрите градинари проверяват своите разсади ежедневно.

Това означава, че започващият сезон не е време за почивка! Вашите растения са най-нуждаещи се през първите 3-5 седмици от живота си. Нуждаете се само от обикновен преглед от 5-10 минути на вашата оранжерия, тави за семена на перваза на прозореца или директни засети градински лехи. Намирането на баланс между недостатъчното и преполиването е от съществено значение. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама