Какво НЕ трябва да пропускате при зазимяване на зеленчуковата си градина


Какво НЕ трябва да пропускате при зазимяване на зеленчуковата си градина
Снимка: iStock

Вашата градина е прекарала пролетта, лятото и есента, осигурявайки ви изобилие от пресни, домашно отгледани зеленчуци - не заслужава да я пренебрегнете, щом настъпи зимата. Ако не я зазимите правилно, ще има редица негативни последици, които могат да повлияят на бъдещата продукция - чувствителните към студ растения могат да бъдат повредени, популациите от насекоми могат да се увеличат, а ерозията и уплътняването на почвата ще влоши качеството на зеленчуците. За да предотвратите това да се случи, има няколко неща, които трябва да изпълните преди зимата.

1. Съберете корените на зеленчуците

Чувствителните към замръзване зеленчуци трябва да се приберат. Ако не го направите, това може да доведе до повредени или мъртви зеленчуци на пролет. Някои растения, като броколи и зеле, са толерантни към ниски температури и могат да останат. Ето кои са най-често срещаните чувствителни към замръзване зеленчуци:

- домати

- чушки

- патладжани

- боб

- картофи

- краставици

- тикви

- сладки картофи

Вижте още: Как да лъснете до блясък тавите само със сода и перхидрол (ВИДЕО)

2. Почистете градината си

Почистването е съществена част от подготовката на градината. Премахнете плевелите (за предпочитане преди да пуснат семена, които ще поникнат през пролетта) и всички паднали листа и клонки. Оставянето на градината непочистена увеличава риска от бъдещи проблеми.

3. Мулчирайте

Защитете почвата, като я покриете с мулч, преди температурите да паднат твърде ниско. Покритата почва задържа повече вода, не е толкова уплътнена и има по-малко натиск от плевели. Имайте предвид обаче, че мулчът поддържа почвата по-хладна през пролетта, така че може да забави засаждането в райони с по-глинести почви.

4. Добавете компост

Има много предимства от добавянето на компост към вашата градина през зимата. Той подобрява дренажа в тежки почви, увеличава способността за задържане на вода в почви с бързо оттичане, добавя набор от хранителни вещества за дълъг период от време и подобрява здравето на растенията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама