Колко струва ремонтът на апартамента през 2023 г.?


Колко струва ремонтът на апартамента през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Лятото е подходящо не само за преживявания, споделени със семейството, и за жадуваната почивка, но и за извършване на планиран ремонт на апартамента. Ако се колебаете дали да отложите планирания ремонт за лятото на 2023 година, притеснени от инфлацията и недостига на средства, препоръчваме ви да изтеглите спешен кредит и да извършите ремонтните дейности сега, тъй като цените на строителните услуги и материалите нарастват с всеки изминал ден и 2023-та може да е много тежка за бранша. Само за последните 6 месеца ремонтните дейности са поскъпнали с над 30%, тъй като драстично са се повишили цените на материалите. За жалост не се очаква цените да се стабилизират и при продължаваща инфлация е възможно повишението на цените на тези услуги през 2023 година да е драстично по-голямо.

Кои са факторите, които влияят върху цената на ремонта?

  1. На първо място това са цените на материалите, които бележат драстично поскъпване през 2022 година. Причините за това са комплексни, но най-вече са свързани с военните действия в Украйна, довели до финансова криза и инфлация. Повишаването на цените не започна реално от последните няколко месеца. Преди военните действия Ковид пандемията и мерките, свързани с нея, също оказваха негативно развитие, затрудняваха доставките и производството и в крайна сметка също имаше увеличение на цените, което обаче не беше нито така драстично, нито за толкова кратко време, каквото наблюдаваме сега.
  2. Повишените цени на тока и газта, обусловени отново от военните действия и прекратените доставки, също влияят негативно на цените на ремонтните дейности, увеличавайки ги драстично.
  3. Друг фактор, обуславящ цената на ремонта, е работната заплата. При растящи цени на стоки и услуги и фрапираща инфлация не е учудващо, че майсторите искат по-високи възнаграждения и увеличават часовата си ставка, което съвсем естествено води до по-скъп ремонт за вас.

Работещите в бранша споделят, че цените се променят за часове, и то в посока драстично нагоре. До 50% достига поскъпването на плочки за дома например. Сметките показват, че за ремонт на малък апартамент тази година ще са нужни около 20 000 лв., а на голям – двойно повече. Това е много по-скъпо от предходната година. Браншът очаква цените да продължават да растат и през 2023 година да са в пъти по-високи от настоящите. Това прави идеята да отложите ремонта за следващото лято лоша. Ако средствата ви не са достатъчни за планирания ремонт, разчитайте на кредит, за да попълните бюджета си и да си осигурите недостигащата ви сума. Оказва се, че дори с лихвата, ремонт сега на кредит е по-евтино и изгодно решение от ремонт през 2023 година със собствени спестени средства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама