Кратка история на ютията


Кратка история на ютията

Годината е 67 г. преди Новата Ера. Докато децата в перистила на дома на патриций Аурелиус слушат в захлас сладкодумния син на главната перачка и неговите истории за подвизите на император Траян, от пералното помещение се чуват глухи удари и се разнася пара от току-що изплакнатите тоги на господаря. Само с общите усилия на всички слуги в пералното помещение и ударите на дървените чукове по тъканите, дрехите могат да придобият чист и спретнат вид. Целият този шум от чуковете по все още влажните дрехи се налага, за да може тъканта да се изглади след изпирането. Дълъг и уморителен процес, който без работата на слугите, няма как да се случи. Една от привилегиите на това да си патриций в Древен Рим е да притежаваш слуги, които да се грижат за добрия ти външен вид.

Горе-долу по същото време, но на хиляди километри източно от дома на патриций Аурелиус, работливите и сръчни слуги на император Шен се борят с непослушните гънки по красивите и цветни ханфу одежди на господаря. Макар и доста по-тих и този процес струва на работниците не малко усилия и внимание. За да бъде видът на императора изряден, неговите слуги са напълнили тигани с вряла вода, които плъзгат по тъканите, за да ги изгладят.

Векове по-късно, хората могат да се грижат сами за изрядния си външен вид. Ютията, във вида, в който я познаваме днес, претърпява еволюция, почти също толкова вълнуваща, колкото и човешката. За да има чисти, добре ухаещи и изгладени дрехи, на модерния човек от 21-ви век му е нужно единствено да натисне един бутон, да включи в контакта един кабел и да отдели няколко минути, за да приведе дрехите си в приличен вид. Двата исторически примера са доказателство за това, че гладенето не винаги е било толкова лесен процес, но винаги е бил наложителен за добрия външен вид.

Първата съществена иновация в гладенето се случва през 15 век, когато е изобретена ютията. Макар и видът на тогавашните ютии да наподобява съвременния, тези нови за времето си уреди били доста тежки и трудни за използване. Ютиите от 15 век били произвеждани от метал, обикновено чугун или желязо, който бил нагряван предварително, за да могат да се изгладят различните видове тъкани. През 17 век за нагряването на ютиите започнали да използват въглища, петрол, газ или алкохол, който затопляли и изсипвали в кухината на уреда, като по този начин ютията оставала топла за по-дълго време.

С откритието на електричеството и напредването на Индустриалната Революция през 18 и 19 век, се появява и следващата важна за еволюцията на ютията иновация. През 1882 година американският изобретател Хенри У. Сийли патентова първата електрическа ютия. Макар и патентован, преди този нов уред да бъде използван в домашни условия било необходимо да се засили капацитета на електрическата мрежа, за да може да понесе мощността на ютията и държането й за по-дълго време включена в контакт.

В резултат на Индустриалната Революция, в началото на 20 век се заформя и съвсем ново понятие – маркетинг. Появяват се достатъчно силни компании, които да могат да си позволят патенти и кампании, които да рекламират и продават техните марки и продукти. Така през 1919 година, Ровента пуска в продажба своята първа електрическа ютия. През 1921 г. французинът Константин Карони патентова първата парна ютия, а през 1924 Джоузеф Майер изобретява ютията с термостат. Първата електрическа парна ютия се появява на пазара през 1981 година, а днес можем да намерим и ютии с функция за вертикална пара, които гладят дрехите направо на закачалката и са изключително полезни за изглаждането на завески и мебелни настилки. Парата е необходима при гладенето, защото навлажнява тъканите и така улеснява процеса.

 

В днешно време на пазара на домакински уреди могат да бъдат намерени много видове електрически ютии за персонална употреба. За съвременната ютия, най-важният елемент е гладещата повърхност на плочата. Най-често разпространените по време на Социализма в България ютии например, са тези с алуминиево покритие. В днешно време ютиите варират – от тефлоново покритие, през лазерно обработен инокс до керамичното покритие на Tefal, чийто релеф позволява дори на пресушените тъкани да бъдат по-лесно изгладени.

 


Освен алуминиеви, на пазара можем да намерим и ютии от неръждаема стомана, или така нареченият „инокс“. Иноксът почти не се драска, но за сметка на това пък този тип ютии са по-тежки и по-бавно нагряват и изстиват.

Съвременното общество е дотолкова свикнало с „умни“ уреди за персонална употреба, че с всяка иновация изчезват все повече и повече неудобства в дизайна и функциите на продуктите. Ютиите също не спират да еволюират за сметка на повече комфорт и по-добри резултати в гладенето. Последната иновация на пазара идва от Tefal. През 2013 марката пуска в продажба Tefal Freemove – първата мощна безкабелна ютия. Предимството при тази ютия е в свободата на движение в процеса на гладене. А тайната е в нейната патентована технология и ергономична поставка, която нагрява отново ютията само за 4 секунди. Уредът е дотолкова усъвършенстван, че с избирането на настройката за вида на гладената материя, тя автоматично определя перфектната комбинация от температура и пара.

 

Събуждайки се всяка сутрин, заобиколен от всякакъв вид модерни технологии и уреди, съвременният човек не се замисля, че за един, колкото елементарен, толкова и необходим процес като гладенето, в миналото е бил необходим арсенал от прислуга и всевъзможни неудобни и трудни за употреба пособия. Хората са еволюирали, защото са търсили начин да улеснят ежедневието си. А уникалното в човешката еволюция е това, че тя никога не спира и днес живеем в едно високотехнологично и развито общество, където няма граници. Лимитът на възможностите ни не е „небето“, а нещо далеч по-безкрайно и необяснимо, много по-вълнуващо и много по-непознато. Изразът „няма невъзможни неща“ се е превърнал в константа от ежедневието ни. Ако за средновековния човек полета в небето е бил само един блян, то за съвременния човек летенето отдавна вече е факт и ограничения в удобството не съществуват. Еволюцията е достигнала толкова високо ниво, че е нужно само да си представим какво искаме и рано или късно го получаваме. Днес имаме толкова усъвършенствана ютия като Tefal Freemove, че кой знае – може би скоро, ще си купуваме и такава ютия, която да глади сама вместо нас?

 

 

 

Виж още снимки тук

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама