Мощни почистващи препарати, скрити в кухненския шкаф


Мощни почистващи препарати, скрити в кухненския шкаф
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ако ви е писнало постоянно да купувате препарати, които се оказват с минимален ефект, замислете се колко неща имате вкъщи, които можете да използвате за почистването на всяко кътче от дома ви. Освен това, не е тайна за никого, че продуктите, които се предлагат на пазара, не са никак безвредни – както в краткосрочен, така и в дългосрочен здравословен план. По тази причина днес ще ви предложим няколко варианта за чистене с продукти от бита, които повечето домакинства имат в кухненския си шкаф.

За стъклени повърхности

Пролетното почиства задължително включва старателно миене на прозорците у дома. За да извършите това упражнение с минимум средства, трябва да смесите 1/4 чаша ябълков оцет, 1/4 чаша спирт, 2 чаши вода и 1 супена лъжица царевично нишесте, които след това да прехвърлите в пулверизатор. Разклатете преди употреба и напръскайте така, както бихте направили с обикновен препарат. Блестящият ефект е гарантиран!

За тоалетната чиния

За тази рецепта ще имате нужда от 1ч.ч.бял оцет, ¼ чаша боракс и ¼ чаша сода бикарбонат. По желание можете да добавите няколко капки лимонова есенция. Изсипете сместа директно в тоалетната чиния, оставете я да действа около 30 минути и след с помощта на четка отстранете нечистотиите.

За готварската печка

Кухнята несъмнено е едно от местата, които се цапат най-бързо, а чистенето е истинско приключение. Отървете печката си от всякакви лепкави и мазни петна с помощта на паста от 1/2 чаша сода за хляб и от 2 до 3 супени лъжици вода. Първо махнете решетките, след което покрийте вътрешността на печката с пастата, като внимавате да не засегнете реотаните. Оставете така за през нощта. На следващата сутрин избършете с влажна кърпа.

За чистене на прах и полиране на дървени мебели

Смесете 3/4 чаша зехтин, 1/4 чаша оцет и сок от половин лимон. Разбърквайте добре преди всяка употреба и нанасяйте съвсем малко количество върху дървени мебели с мека кърпа. Дървото ще бъде подхранено от зехтина, изчистено от лимона и освежено от оцета.

За фугите в банята

Смесете една чаша веро с една чаша затоплен оцет. Присипете ги в пулверизатор. Разклатете добре и напръскайте фугите. Оставете да престои за няколко минути. Почистете с четка и забършете с мокра кърпа. Когато сте готови, изплакнете добре с гореща вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама