Мъж сам построил въртяща се къща, за да угоди на жена си (ВИДЕО)


Мъж сам построил въртяща се къща, за да угоди на жена си (ВИДЕО)
Снимка: стоп кадър

Стремейки се да угоди на съпругата си, която искала по-разнообразна гледка от прозорците на семейната им къща, босненски сърбин и самоук иноватор е построил въртяща се къща, която позволява да се наблюдава изгряващото слънце в един момент и минувачите в следващия.

"Уморих се от нейните оплаквания и честото обновяване на нашата семейна къща и казах: "Ще ти построя въртяща се къща, за да можеш да я завърташ, както желаеш", каза 72 -годишният Воин Кушич пред "Ройтерс".

Разположена в плодородна равнина в Северна Босна в близост до град Сърбац, Република Сръбска в Босна и Херцеговина, къщата се върти около 7-метрова ос, проектирана от Кушич, с изглед към царевичните ниви и земеделските земи, които се превръщат в гори и реката с желаната скорост.

"Къщата може да направи пълен кръг за 24 часа, когато е на най-ниска скорост, докато при най -бързото въртене може да направи пълен кръг за 22 секунди", обясни Кушич.

Кушич каза, че е вдъхновен от сръбско-американските изобретатели Никола Тесла и Михайло Пупин. Това, че идва от бедно семейство без възможност за добро образование го е принудило да търси начини да прави нещата сам.

"Това не е нововъведение, изисква само воля и знания, а аз имах достатъчно време и знания", каза той и добави, че е построил къщата напълно сам.

Проектът му отнел шест години за завършване, с изключение на почивката за болничен престой поради сърдечно заболяване. Къщата е по-устойчива на земетресения, отколкото стационарните къщи.

"Помолих лекарите да се опитат да удължат (живота ми) поне с една година, защото имам този проект в главата си и... никой няма да знае как да го завърши."

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама