Най-екологичните къщи в света


Най-екологичните къщи в света

Въпреки че навън е топло и идва лято, с всеки изминал ден наближава декември 2012г. и се надяваме мрачните прогнози за края на света да не се сбъднат. В желанието си да променим и ако е възможно да предотвратим нещо, ще ви разкажем за най-екологичните домове в света. Те подобно на био храните никак не са евтини, за сметка на това имат впечатляващ иновативен дизайн и предлагат много нови идеи, които бихте могли да използвате в собствения си дом.

zeroHouse

ZeroHouse или преведено на български - нулевата къща, представлява сграда от готови сглобяеми панели, която струва 350 000 долара. Това, което я прави толкова ценна, е пълната й независимост. Tя няма нужда от никакви външни комунални услуги. Къщата сама произвежда енергия благодарение на слънчеви панели и я съхранява чрез батерии. Способна е да събира вода и дори превръща отпадъците в тор. Всички тези функции работят благодарение на автоматични сензори и могат да бъдат контролирани чрез лаптоп.

The Dome House

The Dome House или иначе казано: къщите куполи, могат да бъдат използвани като домове, офиси или за всичко, което поискате. Формата на постройките е структурно стабилна и спомага за спестяването на енергия заради по-добрата циркулация на въздуха. Сградите са изградени от полистирен, който е изключително чист материал.

The Orchid House

The Orchid House или преведено на български - къщата орхидея, се намира в природен резерват в Англия. Основата на постройката е с големина 2,400 квадратни метра, а сграда е част от проект за екосъобразни и не черпещи от природните ресурси ваканционни домове. Еко ресурсите на къщата включват геометрична отоплителна подземна помпа, която произвежда повече енергия отколкото консумира. Но това, което направи къщата популярна, не беше иновативният й дизайн и функционалността й, а цената - 14, 2 милиона долара.

Aqua Liana

Aqua Liana (Водната лиана) позната още и с името Green Giant (Зеления великан) е собственост на магната Франк МакКини и е известна като първото еко имение. Имотът се намира в Палм Бийч и заема 15 000 метра, в които са изградени множество слънчеви плаващи тераси, спа фонтан и бар-аквариум. Въпреки че понятията "имение" и "екосъобразно" изглеждат несъвместими, Съветът за зелено строителство и Съвета на Флорида за зелено строителство намират постройката за енергийно независима.

Vertical Forest

Vertical Forest или казано по друг начин: "Вертикалните гори", са изградени като част от проект за регенериране на околната среда и градското разнообразие, носещ името "Метрополитно зелесяване". Дърветата не са поставени на фасадата на сградите единствено с естетически цели, според сайта на архитекта всяка еко кула се равнява на 10 000 квадратни километра гори. Действайки като микроклимат, тези дървета прочистват въздуха, произвеждат кислород и предотвратяват замърсяването.

Officina Roma

Officina Roma (Римското Лекарство), позната още като The Villa of Trash (Вилата на Боклука ), вече би трябвало да е разрушена. Любопитното за нея е, че е била изградена по време на едноседмичен семинар от 24-ма италиански ученика, използвали единствено отпадъци. За изграждането на тавана на постройката са влезли в употреба петролни варели, стените са били направени от стари врати за коли, а кухнята е била построена от стари бутилки.

Woodland Home

Woodland Home, което преведено на български означава къщата на горския, се намира в Уелс и е била построена от собственика си и семейството му. За изграждането й са използвани естествени материали като камъни, слама и кал. Къщата е оборудвана с печка на дърва, естествена система за охлаждане на въздуха, соларни панели за енергия, система за доставяне на вода от близките извори и рециклираща тоалетна.

Източник: Babble.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама