Направи си сама: Декупаж


Направи си сама: Декупаж

Предлагам ви една пролетна идея как лесно и приятно да освежите старите си съдове, саксии, вази и дори мебели вкъщи.

Всичко, което ви е необходимо, са малко цветни салфетки, боички, мека плоска четка, лепило на водна основа, акрилен лак, обект за декориране, много въображение и положително настроение.

Техниката, която ще ви представя, се нарича "декупаж" и предлага безброй възможности да разгърнете въображението си. Ще ви покажа как в няколко стъпки ще се сдобиете с исканата нова визия на старите предмети у дома и как може да релаксирате в компанията на собственото си въображение сами или с вашите приятелки.

Първа стъпка "Изберете предмет за декориране"

Важно е да изберете предмет с предимно гладка повърхност. Материалът на обекта може да е метал, стъкло, керамика, дърво, но е необходимо да се съобразите с него.

Втора стъпка "Поставяне на основа"

Поставете върху избраната повърхността бяла акрилна основа с плоска четка. Основата е необходима, за да изпъкнат мотивите и техните цветове, които ще апликирате върху съда.

Трета стъпка "Изрязване на мотиви"

Изрежете от цветни шарени салфетки исканите от вас мотиви. Те могат да бъдат различни по големина и вид. Използвайте въображението си. Ако салфетките са многопластови, отделете само горния слой, тъй като само той ви трябва при декорирането.

Четвърта стъпка "Поставете мотива и нанесете лак"

След като сте изрязали мотивите ги поставете върху основата. Нанесете с мека четка върху тях тънък слой лепило. Може да използвате лепило на водна основа като C200, защото при съхнене то придобива прозрачна структура. Когато нанасяте лепилото внимавайте да не скъсате или набръчкате салфетката.

Пета стъпка "Оцветяване"

Със сигурност ще получите празни пространства между отделните мотиви. Тях може да оцветите и дорисувате с акрилни боички в желаните от вас цветове и шарки. Внимавайте, цветовете ви трябва да бъдат чисти, а нанесеният слой да не бъде прекалено напластен.

Шеста стъпка "Нанасяне на акрилен лак"

След като сте изчакали лепилото и боите да изсъхнат хубаво може да нанесете по цялата повърхност акрилен лак. Той ще предпази повърхността от избеляване, изтриване, отлепване и пр. Нанесете два тънки слоя от лака като изчаквате тяхното изсъхване.

Сега може да се насладите на вашето чисто ново произведение и да помислите какво още да декорирате из къщи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама