Неочаквани източници на микроби


Неочаквани източници на микроби
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който поне веднъж е виждал реклама на сапун, знае, че бактериите ни заобикалят отвсякъде.

Кърпи, сакове, повърхностите в офиса, дистанционното на телевизора – всички тези предмети гъмжат от микроби и това е известен факт, припомня National Geographic.

Но това, което смятаме за чисто, също може да се окаже среда за размножаване на вредни микроби. Да допълним списъка на всички известни развъдници на зараза с нови елементи.

Изпраното бельо

Изследване, поведено от професора по микробиология Чарлз Герба от Аризонския университет, е установило, че след изпирането на бельото в пералнята остава ешерихия коли, която с голяма вероятност ще попадне в следващата партида дрехи.

Какво да направим: По-скъпият препарат за пране няма да спаси ситуацията. За да се убият бактериите, се препоръчва температура на изпиране 60-65°С: при нея гибелта им ще настъпи след 15 минути. Впрочем при 100°C тя ще настъпи незабавно.

Предното стъкло на автомобила

Мръсното предно стъкло на автомобила може да стане причина за катастрофа, но и чистото, както става ясно, също заплашва нашето здраве. Учените от университета на Аризона са открили: в резервоара за чистачките може да се съдържат легионели – бактерии, които предизвикват пневмония и понтиакска треска. Разбира се, тези бактерии основно действат на възрастните и на хората със слаб имунитет, но по-добре е да не се рискува.

Какво да правим: Да използваме в течността за чистачките спирт дори и в топлото време на годината.

Новите дрехи

Ръководителят на катедрата по микробиология и имунология в Нюйоркския университет Филип Терно е анализирал нови дрехи от магазина и е открил бактерии, живеещи по кожата и фекалиите.

Какво да правим: Винаги да перем новите дрехи преди първо използване и да си мием ръцете след обикаляне по магазините.

Таблото на автомобила

Когато проф. Герба тествал 100 коли, той открил, че най-мръсното място в салона е таблото. На него се отлагат микроорганизми, влизащи в автомобила през климатика. А топлината от Слънцето допринася за бързото им размножаване.

Какво да правим: Веднъж седмично да изтриваме панела с дезинфекциращо средство.

Кутията за контактни лещи

Проведено в Китай изследване е установило, че 34% от кутиите за лещи съдържат бактериите сератия и златист стафилокок, които може да предизвикват кератит – инфекциозно заболяване на очите, разрушаващо роговицата и в редки случаи предизвикващо слепота.

Какво да правим: Ежедневно да изливаме разтвора и да измиваме кутията с гореща вода. Кутията да се сменя на всеки три месеца, а разтворът – на всеки два, тъй като за това време той губи антибактериалните си свойства.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама