Никога НЕ изхвърляйте това в мивката


Никога НЕ изхвърляйте това в мивката
Снимка: iStock

Мивката е едно от най-мръсните места във всеки дом. Лошата миризма от нея и постоянното ѝ запушване са кошмар за всяка домакиня. И ако все още изсипвате всичко в мивката, време е да спрете да го правите, за да си спестите куп проблеми.

Маски за лице на глинена основа

Никога не изплаквайте маските на глинена основа в мивката. Частиците от глина се утаяват по тръбите, образувайки твърди и трудни за почистване отлагания. С течение на времето това води до запушване на канализацията до такава степен, че единствено пълната подмяна на сифона и тръбите може да спаси вашата мивка.  Преди да изплакнете маската за лице с вода, отстранете по -голямата част от нея с памучен тампон, който след това трябва да изхвърлите в кошчето за боклук.

Масло и мазнини

Към тези два продукта се отнася и козметиката на маслена основа. Мазнините се наслагват по стените на сифона и дори топлата вода не ги отмива.

ЕТО ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ХВЪРЛЯТЕ СТАРА ХРАНА В ТОАЛЕТНАТА

Бомбички за вана

Те са един от най-големите врагове на водопровода, както и всеки друг продукт, съдържащ прахообразни съставки. Веднъж попаднали в канализацията, те набъбват и се утаяват върху тръбите, което може да провокира проблеми.

Косми

Ако все още не сте инсталирали мрежести филтри на дренажните отвори, незабавно го направете. Веднъж попаднали в канализацията, космите се заплитат, образувайки бучки, които е изключително трудно да се придвижат през канализационните тръби. В резултат по стените им се наслагва сапун и мръсотия и това неизбежно води до запушване на канала.

Боя

Не изливайте остатъци от боя в канализацията. Това е опасно за околната среда.

Утайка от кафе

Утайката от кафе може да се сравни с пясък. Частиците от нея се утаяват по стените на сифона и тръбите и премахването им е почти невъзможно.

Вряща вода

Не изсипвайте вряща вода в мивката, осбено ако тръбите са пластмасови. Никога не изливайте в мивката течности с температува над 60 градуса, тъй като това може да повреди пластмасата и да доведе до спукване на тръбите.

Остатъци от храна

Очевидно остатъците от храна не трябва да се изхвърлят в мивката, но по някаква причина много домаикини пренебрегват това правило. Опитайте се да почистите чиниите от остатъци от храна преди измиване. Това важи особено за зърнените храни и брашното. Смесвайки се с вода, тези храни набъбват. Брашното и оризът увеличават най-много обема си. 

Същото правило важи и за съдомиялните машини. Въпреки уверенията на производителите, че съвременните детергенти са в състояние да разтварят остатъците от храна, това не е така - в повечето случаи хранителните остатъци водят до запушване на филтрите и до повреда на уреда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама